Разширява се броят на общините, за които вече „свети червена лампичка" по отношение на техните приходи.
За това предупреди Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България, цитирана от радио Пловдив.

По повод прогнозата, че заради рестриктивните мерки за овладяване на кризата общините ще разполагат с близо 1 милиард лева по-малко, Чавдарова съобщи, че едва 122 са общините в страната, които отговарят на т. нар. система за измерване на финансовото състояние.

Спадът е главно в собствените приходи за т. нар. общински социални дейности и детските градини.

През последните 15-20 години общините в България винаги са били в режим на рестрикция по отношение на разходите, допълни още Гинка Чавдарова.

Тя отбеляза още, че системата от местни данъци в България е безкрайно откъсната от общините. Според нея това изключително затруднява развитието на бизнеса на местно ниво, тъй като няма никаква директна фискална връзка, заради централизирането на всичко в републиканския бюджет.

Гинка Чавдарова посочи като една от последните негативни за общините промени допълнителното наслагвате на инерцията от промените за събирането на данъка върху сделките.
Драстично спадат приходите от този данък, тъй като такива сделки от началото на годината няма - отчитат от Националното сдружение на общините.

„Общинската администрация се стопи до минимален брой хора, да не говорим за качеството им." - каза още Гинка Чавдарова.