Все повече са приетите в болницата в Бругас след инциденти с електрическа тротинетка, съобщава БНТ.

Случаите са през ден, а преди две седмици половината от леглата в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ-Бургас са били заети от такива пациенти.

Повечето от пострадалите са мъже, като освен без каска, някои от тях са карали и след употреба на алкохол.

Началникът на Отделението по неврохирургия д-р Стефан Шишков посочи, че въпреки законовите промени, регламентиращи управлението на тротинетки, няма дисциплиниращ ефект - инцидентите не намаляват, а се увеличават.

Момиче пострада тежко при падане с електрическа тротинетка в Русе

Момиче пострада тежко при падане с електрическа тротинетка в Русе

Пострадалата е откарана в болница

Само за месец през Многопрофилното спешно отделение на болницата са преминали 71 пациенти с травма на глава, причинена от падане от тротинетка, мотор, катастрофи, побои, припадък. 32 от тях са деца. Половината от пациентите са насочени за домашно лечение, но 30 са приети в неврохирургично отделение и в реанимация. Сред тях има и сериозно пострадали, със счупен череп, претърпели спешни операции. 29-годишен мъж е загинал вследствие от управление на електрическо превозно средство.

Още преди четири години Законът за движение по пътищата регламентира, че водачите на тротинетки трябва да имат навършени 14 години. До навършване на 16 години децата могат да се движат само по велоалеи. След това - и по улици, но задължително с каска, ако не са навършили 18 години.

Миналото лято, отново след редица инциденти с тротинетка, неврохирурзите от бургаската болница призоваха всички родители задължително да слагат на децата си каски. По улиците на града обаче често могат да се видят и деца под 14 години, които карат тротинетки по двама и трима едновременно въпреки забраната.

Мъж е с опасност за живота след инцидент с ел. тротинетка в Бургас

Мъж е с опасност за живота след инцидент с ел. тротинетка в Бургас

Два инцидента за ден в Бургаско