Изключително тежка е обстановка в област Кюстендил във връзка с пожарите, съобщиха от областната дирекция на полицията в града, цитирани от БТА.

Целият състав на ОДП-Кюстендил е изведен за гасене на пожари.

Над 1000 декара гора е унищожена при върхов пожар на територията на община Невестино късно вчера. Развитието на пожара на твърде голям фронт в труднопроходимите райони между селата Длъхчево, Еремия и Згурово затруднява гасителните действия.

Тази сутрин кметът на община Невестино е сформирал оперативен щаб с участието на директорите на ОДП, Регионално управление на горите и началника на полицейския участък в общината.

Прекъснати са отпуските на огнеборците от Кюстендил.

Полицейски служители, служители на Държавното лесничейство, местно население отрано са се включили в гасенето на пожара, възникнал вчера следобед в землището на с. Длъхчево.По първоначални данни унищожената гора е 1000 декара, огънят е достигнал махала "Фудулска" на с. Еремия, засегнати са и къщи.

Угасен е пожарът в землището на с. Стенско, Полска Скакавица и Ръждавица. Той се разви на площ от 200 дка сухи треви и е причинен поради небрежно боравене с открит огън. Изгорели са 50 дка черешови насаждения и още 50 дка борова гора.

Огънят достигна до къщи в землището на с. Стенско. Бързите действия на огнеборци и полицаи са спасили от пламъците 10 вили. Районът на пожара се охранява и сега от екип на Противопожарната служба в Кюстендил. В гасенето са се включили освен огнеборците от Кюстендил и полицаи, горски служители и местно население.

Около обяд е бил овладян пожарът в землището на с. Длъхчево. Гасенето на огъня на два фронта продължава в с. Еремия, общ. Невестино, където са съсредоточени всички сили - огнеборци, полицаи, служители на областната и общинска власт и местно население. Огънят се развива върху територия от лесонепригодни площи.

Възобновено огнище от пожара в района на селата Стенско, Раждавица, Полска Скакавица, е преминало в черешови насаждения в землището на с. Драговищица. В гасенето участват и гранични полицаи, служители на Горското стопанство и местно население.

Оперативният щаб за потушаване на пожарите, ръководен от областния управител на Кюстендил, призовава населението за оказване на съдействие.