Втори ден продължава да гори големия пожар на границата на областите Стара Загора и Хасково.

Той е обхванал хиляди декари смесена гора, треви и храсти. Пожарът тръгна от изоставена бадемова гора. Горят няколко огнища, затова има съмнения, че може би пожарът е умишлен.

Над 20 екипа гасят от двете страни - и от Хасковска, и от Старозагорска област. Доброволци и горски служители, както и военнослужещи също участват в гасенето. Има готовност днес отново да се включи и хеликоптер.

И днес 20 военнослужещи от 31-ви механизиран батальон - Хасково от състава на 2-ра механизирана бригада днес, 15 септември, действат съвместно с пожарникарите за недопускане разпространението на пожар в Хасковско. Огънят гори в гориста местност в района между селата Планиново, Община Тополовград, и Дервишка могила, Община Свиленград. Военнослужещите са под ръководството на началника на щаба на батальона майор Георги Георгиев.

Вчера вертолет "AS 532 AL Cougar" с екипаж от състава на ВВС участва в разузнаване и гасене на пожар в землището на село Полски градец, община Раднево, област Стара Загора. С помощта на окачен съд тип "бамбибак" на вертолета бяха извършени 22 водохвърляния над района на пожара.

Цяла нощ пожарникари продължиха борбата със стихията. Още вчера бяха направени просеки, така че пламъците да не достигнат до близките населени места.

Огнеборци се борят с голям горски пожар в Старозагорско

Огнеборци се борят с голям горски пожар в Старозагорско

Силният вятър възпрепятства локализирането на пламъците

Пожарникарите оценяват ситуацията като измамно спокойна, защото след локализирането вчера силният вятър е разгорял отново пламъците.

Директорът на областната противопожарна служба комисар Николов обясни пред БНТ, че посоката югоизток и юг на вятъра не позволява все още разпространението на пожара да се постави под контрол. Усилията са насочени и към защита на селата Владимирово и Мъдрец, откъм селата Полски Градец посока Светлина има асфалтов път, който действа като преграда.

Вчера за малко превантивно беше спряно електричеството в село Полски Градец.