Взрив от хранително натравяне е регистриран в Калофер. Засегнати са 12 работници от предприятие за изработка на пластмасови заготовки „SKF Берингс - България" - немска фирма с представителство у нас.

Пострадалите са се оплакали от болки в корема, обилно повръщане, отпадналонст и разстройство.

Натравянето е регистрирано миналия петък - 11-ти юли, но вероятно е станало през трите предходни дни, вследствие консумирана в стола на предприятието храна.

Това казаха от Районната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в Пловдив, цитирани от Радио Пловдив.  

Засегната е първата смяна от общо трите работни смени, тъй като на работниците се осигурява само закуска. Със заповед на здравната инспекция столът е затворен.

Той се стопанисва от друга германска фирма - „Петер Дусман" ЕООД. Тя не е могла да представи и хасеп система.

На българския управител на фирмата - Тошко Борисов, е съставен е акт. Все още не е известна причината за натравянето, но се изследват хранителните продукти и тя ще е ясна след получаването на лабораторните анализи.

Предварителните микробиологични изследвания сочат, че има проблем в санитарно-хигиенния режим на обекта, съобщи шефът на РИОКОЗ - Пловдив д-р Александър Корольов.

Той уточни, че у засегнатите работници е изолирана условна патогенна чревна флора - това е „букет" от чревни инфекции.

Работниците са изпратени за консултации в Инфекциозното отделение на болницата в Карлово, но не са хоспитализирани, заради бързото протичане на клиничната картина.

Д-р Корольов каза още, че в ДВСК ще бъдат изпратени проби от консумираните от работниците масло и кашкавал, за да се проследи по веригата кои са техните производители.
Очаква се до края на седмицата да са готови лабораторните анализи.