Язовир "Ивайловград" се очаква да достигне кота на преливане, съобщи БНР. Предприети са всички мерки за безопасност.

Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова е в непрекъснат контакт с кмета на Ивайловград Дияна Овчарова и с кметовете на съседните общини. Информирани са и гръцките власти.

Към момента трите турбини на ВЕЦ на язовир "Ивайловград" работят и изхвърлят по 270 куб. м. вода в секунда.

Другият язовир от каскада "Арда" - "Студен кладенец", освобождава воден обем от 91 куб.м. в секунда. Ситуацията е спокойна.

Нормализира се обстановката в цялата област Хасково след обилните валежи през почивните дни. Няма нанесени сериозни щети по частни имоти и земеделски площи.

Язовирът в хасковското село Мандра прелива през преливника. Няма опасност за населението.

Във връзка с повишените нива на язовирите "Кърджали", "Студен кладенец" и "Ивайловград" министърът на околната среда Емил Димитров и експерти от МОСВ посетиха язовир "Ивайловград".

Съгласно получена оперативна информация язовирите "Кърджали", "Студен кладенец" и "Ивайловград" са със запълване съответно на 87,0%, 97,0% и 99,2%. Постъпващият приток се сработва каскадно чрез работа на ВЕЦ, с цел освобождаване на обем за поемане на очаквания увеличен приток.

За периода от 01.04.2020 до 12:00 часа на 06.04.2020 г. в яз. "Студен кладенец" е постъпил приток в размер 127,419 млн. м3, който се сработва чрез ВЕЦ /39,135 млн. м3/.

В яз. "Ивайловград" е със свободен обем 1,206 млн. м3, като постъпващия приток се сработва чрез ВЕЦ "Ивайловград".