Язовир „Огоста" край Монтана е увеличил обема си с 90 милиона кубически метра вода през последната седмица. Той е поел дъждовните води от река Огоста и нейните притоци, идващи от Стара планина, обяви областният управител Николай Пенчев, цитиран от БТА. Обемът на язовир „Огоста" в момента е 290 милиона кубически метра вода при максимално допустими 505 милиона кубически метра.

Губернаторът обясни, че язовирът е годишен изравнител на валежите и е изпълнил своето предназначение, тъй като е спасил Монтана и селищата по поречието на реката от наводнение.

Управителят на фирма „Напоителни системи" в Монтана Игор Репкин заяви, че в момента от язовир „Огоста" е безопасен. От него се изпускат контролирано нормални за сезона количества вода. Следи се река Огоста, тръгваща от язовира, да не създава проблеми в селищата по поречието й.

Язовир „Смирненски" край едноименното село в община Брусарци прелива през преливника си. От „Напоителни системи" обаче успокоиха, че това не е опасно за местните хора. От дъждовете на много места в региона има заблатени ниви и зеленчукови градини, съобщиха кметове от региона.