Язовир "Ясна поляна" прелива, съобщи БНР. Засега няма опасност за жителите и населените места в района.

Язовирът "Ясна поляна" е най-големият язовир в област Бургас. За сега няма опасност за жителите на село Ясна поляна, което се намира най-близко до язовира. По думите на кмета на селото Георги Георгиев 4-метровата дига на язовира предпазва долната част на селото. Съоръжението е под постоянно наблюдение.

"Засега нямаме опасност от силни води, които са били преди две години. Нямаме много сняг в района. Всичко е в граници. Вече става месец и половина, откакто го изпускат контролирано, но въпреки всичко сега си прелива и от преливника - и от двете места. Подготвени сме, ако нещо има изненада, да реагираме", увери Георгиев. Той добави и че до 2019 година се предвижда да бъде направено разширение на коритото на Дяволската река.

МОСВ: Осем язовира са запълнени над 90% от обема си

МОСВ: Осем язовира са запълнени над 90% от обема си

Очаква се повишение на температурите в комбинация с валеж от дъжд и сняг

Стана ясно още, че към момента в страната няма сигнали за преливане на реки. По думите на началника на Националния оперативен щаб комисар Тошко Бързилов въпреки високите температури, снеготопенето и падналите валежи, на територията на страната все още няма постъпили сигнали за възникнали бедствия.

"Повишаването на речните нива на коритата на реките е очевидно, но е далеч под праговете. На този етап нямаме разливи на реките с изключение на района в Луковит и в района на Велека - превантивно е затворен пътят, който е за Ахтопол-Царево поради висока вода на река Велека", обясни Бързилов.

Към настоящия момент няма постъпили сигнали за бедстващи хора. Националният оперативен щаб има готовност да реагира, увери още Бързилов.

Проверяват извънредно водоемите в страната

Проверяват извънредно водоемите в страната

Заради обилните снеговалежи