Критична остава ситуацията навсякъде по долните течения на реките Арда, Марица и Тунджа.

Валежите в Югоизточна България са около 30 литра на квадратен метър. Най-много валя през нощта в Кърджали - 43 литра.

 

Диана Кабел - Ямбол

Под вода остават дворове и приземни етажи в Ямболско, Сливенско, Старозагорско и Добричко. Две трети от Ямбол са без вода заради авария.

Около 150 селища в Югоизточна България са без ток, съобщиха от дружеството EVN, което обслужва региона.

По-голямата част от авариите са в Смолянско, заради аварии в електропреносната мрежа след обилния сняг през нощта. С прекъснато електрозахранване са цялата община Смолян, Рудозем, Борино, Девин, Баните и част от община Мадан.

Без път остава смоленското село Мугла, Белица - Загражден в община Баните. Движението по пътя Средногорци - Рудозем се извършва в едното платно, тъй като другото се разчиства.

Ситуацията в района на Елхово е критична, съобщи БНР. След обилния дъжд, продължил близо 12 часа, нивото на река Тунджа се е покачило до 420 см.

Язовир "Тича" може да прелее до края на денонощието заради продължаващия валеж и топенето на снеговете. В момента нивото му е 30 см под преливника.
                                Още...

Залят е районът около автогарата. Заради наводнен трафопост е изключено електрозахранването на около 100 къщи, съобщава кметът на общината Петър Киров.

Остават наводнени и и две улици в покрайнините на града.

Все още не се е наложила евакуация, но изградената вчера временна дига на места е започнала да пропуска вода.

Марица наводни пътя към Капитан Андреево.
Още...

В района на Ямбол нивото на Тунджа е 470 см.

Под вода са стотици декари посеви по течението на Мараш, Мочурица и Поповска река.

В Сливенска област селищата в равнинната част са в критично състояние след падналия дъжд. 13 села са наводнени от падналия през нощта валеж от 24 литра на квадратен метър. Под вода са нивите по пътя от Сливен за Петолъчката.

Вода прелива по улиците, дерета, приземни етажи на къщи и дворове в селата Горно Александрово, Трапоклово, Блатец, Тополчани, Крушаре, Скобелево, Бозаджии. Продължава да е критично положението в Жельо Войвода. Запушен водосток край Чинтулово е наводнил пътя от Сливен за Твърдица.

Река Марица е излязла от коритото си и е наводнила част от пътя преди с. Капитан Андреево. Пътят в този участък е непроходим.

Река Камчия е започнала да излиза от коритото си и прелива заради силния дъжд във Варна. Наводнено е рибарското селище при устието на реката, няколко къщи във Вълчи дол, както и детска градина в квартал "Аспарухово".

Наводнен е пътят Добрич-Албена.

Десетки къщи са наводнени в Кърджали. Засега обстановката в областта е сравнително спокойна, но в региона продължава да вали. На места от коритата си са излезли единствено няколко непочистени дерета, заявиха от "Гражданска защита".

Язовирите „Студен кладенец" и „Ивайловград" от каскада „Арда" преливат. Свободен обем все още има само първия от каскадата язовир „Кърджали".

В Бургас дъждът повиши отново нивото на езерото Вая, което преля на две места и наводни част от пътя за Созопол и за квартал Меден рудник.

Движението в наводненото платно е временно преустановено. Продължава изграждането на пясъчни диги край езерото, които да спират придошлите води.

Между 20 и 30 литра на квадратен метър е падналото количество дъжд в Бургаско. Наводнени са дворни места и приземни етажи в кварталите Лозово и Долно Езерово, както и в отделни селища в региона.

Река Велека временно излезе от коритото си край село Кости. Повишава се нивото и в язовирите, но засега няма опасност от наводнение.

Интензивното снеготопене доведе до излизане от коритото на река Русенски Лом на някои места на територията на област Русе, съобщиха от областната администрация.

Има разливи около селата Кошов и Красен. При останалите населени места равнището на реката е около и под критичните точки по дигите, с тенденция за отдръпване на водата.

Междувременно стана ясно, че Дюлинският проход е затворен за движение за всички товарни автомобили. Причина за затварянето е активизирало се свлачище в района, при км 33+200.