Забраниха ползването на стълбища при тържества в училищата и детските градини в Кърджали, съобщава БГНЕС.

Повод за издадената заповед от кмета Хасан Азис е вчерашният инцидент в СУ "Отец Паисий", при който част от стълбището се срути по време на коледно тържество и наложи евакуация на всички в сградата.

Общината започва и обследване на всички стълбища в учебните заведения.

Директорът на училището Злати Атанасов обясни, че по време на тържеството се чул пукот, след което се срутила част от мазилката на тавана. Според него срутването е заради старата сграда на учебното заведение - въпреки че е извършен ремонт по голям проект, но не и на конструкцията на сградата - 70-годишни железобетонни плочи.

Евакуираха училище в Кърджали заради срутено стълбище

Евакуираха училище в Кърджали заради срутено стълбище

Инцидентът е станал по време на концерт

Община Кърджали започва спешен ремонт в училището. За целта ще потърси средства от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

Кметът обясни, че вече е възложено проектирането на нови стълбищни рамена за училището, както и поставянето на допълнително външно стълбище, което ще бъде прикрепено към фасадата на училището и ще се използва само при извънредни случаи.

Заради инцидента учебните занятия са отменени до понеделник, а от следващата седмица учебният процес ще бъде реорганизиран.

По думи на директора на РУ на МОН Кърджали Гроздан Колев ще се наложи пренасочване на част от учениците към други сгради.