Кметът на Бургас Димитър Николов забрани предвидените за гаражи помещения в жилищните кооперации да се превръщат в магазини, бакалии и заведения.

В издадената заповед Николов забранява одобряването на проекти и издаването на разрешителни за строеж за промяна предназначението на съществуващите гаражи в жилищни сгради за други нужди.

Според кмета, мярката се налага като част от предстоящата дългосрочна стратегия за решаването на проблема с паркирането в Бургас, съобщава burgasinfo.

Според него, не е нормално проектираните в жилищните кооперации гаражи да се превръщат в търговски обекти, а собствениците им да паркират автомобилите си по тротоарите.

Общината ще обяви и процедура за закупуването на два нови „паяка", тъй като проблемът с паркирането е станал неконтролируем процес.

Много от автомобилите вече паркират дори и на централните пешеходни улици. Репатрирането на колите ще бъде изцяло общинска дейност.

Досега то се извършваше от частна фирма.

Ако бъдат одобрени от Общинския съвет, средствата за закупуването на репатриращите машини ще бъдат заложени в бюджета за новата 2008 г.

Междувременно Николов се обърна с молба за съдействие към зам.-директора на Областна дирекция „Полиция" Георги Желев по отношение на неправилното паркиране в целия град.

Комисар Желев се ангажира, че контролът от страна на служителите на реда в това отношение ще бъде засилен.