Общо 23 кубика дървесина са задържани за последните два дни, след като на територията на Северна България бяха извършени масирани проверки за спазване на горското законодателство.

Установените нарушения са извършени с участието на лесовъд на частна практика и служител на горско стопанство, както и от физически лица.

На 18 октомври в района на гр. Дунавци, Видинско, е направена проверка на автомобил, натоварен с 6 пр. куб. м. дърва. Констатирано е, че водачът на превозното средство е лесовъд на частна практика, който не разполага с превозен билет за извозваната дървесина. Проверяващите осуетяват опита на лесовъда да издаде такъв билет в момента на проверката. Открито е и копие на вече издаден превозен билет, който обаче не фигурира в системата на Изпълнителната агенция по горите.

Вследствие на проверката дървесината и автомобилът са задържани. Конфискувана е и контролна горска марка на провереното лице. За последните две седмици това е втората задържана контролна марка, която е собственост на частния лесовъд.

По същото време в района на гр. Ботевград, област София, друг екип от служители на ИАГ спира за проверка моторно превозно средство.

Водачът представя превозен билет за 9 пр. куб. м дърва от дървесен вид бук. На място обаче е установено, че товарът в автомобила не отговаря на вписаното в превозния билет - има само един кубик букови дърва, а останалите 8 кубика са иглолистна и широколистна технологична дървесина.

Констатирано е, че нередовният превозен билет е издаден от служител на Държавно горско стопанство - Ботевград. Дървесината и автомобилът са задържани.

Проверките и по двата случая продължават.

Вчера и в землището на с. Три кладенци е установено нарушение. Задържани са кон, каруца, моторен трион и 5 пр. куб. м. незаконно добити дърва за огрев, подготвени за транспортиране.

Тази сутрин край Берковица са заловени лица без превозен билет. Те са пренасяли с каруци незаконни дърва за огрев. Каруците, два коня, два моторни триона и дървесината са задържани.

На всички нарушители от служителите от Регионалната дирекция са съставени актове по Закона за горите.