Митнически служители на ГКПП "Капитан Андреево" задържаха златни изделия за над 140 хиляди лева. Това се е случило при две отделни проверки, съобщава Агенция "Митници".

На 14.10.2022 г., на МП Капитан Андреево пристигнал товарен автомобил с чужда регистрация, пътуващ от България за Турция. По метода "анализ на риска" превозното средство било избрано за щателна митническа проверка. При последвалото физическо претърсване, в шофьорската кабина на пода зад пасажерската седалка бил открит един пакет, съдържащ две отливки с правоъгълна форма от жълт метал.

Извършената експертиза се установила, че изделията са златни. Общото им тегло е 1628.30 грама. Стойността им се оценява на 110 506 лева. Контрабандните златни изделия са задържани. По случая е образувано досъдебно производство. Турският гражданин с инициали Б.К., на 55 г., е привлечен към наказателна отговорност и спрямо него е взета мярка за неотклонение парична гаранция и забрана да напуска страната, освен с разрешение на наблюдаващия прокурор.

При вторият случай на 07.10.2022 г. бил спрян за проверка лек автомобил, в който пътували румънски граждани. Пред митническите служители те заявили, че не пренасят лични вещи, стоки и валутни ценности за деклариране.

При проверка на личния багаж били открити 372.90 грама златни накити - пръстени, гривни, медальони, синджири, обеци. Тяхната стойност се оценява на 33 561 лева. За нарушението е съставен акт по Валутния закон.

Задържаха златни накити за 144 000 лв. на Капитан Андреево

Задържаха златни накити за 144 000 лв. на Капитан Андреево

Това се е случило при две отделни проверки