Митнически служители на "Капитан Андреево" са задържали златни накити за над 144 хиляди лева при две проверки, съобщава Агенция "Митници".

На 11.09.2022 г. на пункта пристигнал товарен автомобил с турска регистрация. Водачът, турски гражданин, представил редовни документи за превозваната стока - дини от Турция за Германия. По метода "анализ на риска" камионът бил селектиран за щателна митническа проверка.

При претърсването на превозното средство на три места в шофьорската кабина, под седалките и във фабрична кухина над панорамното стъкло, били открити четири картонени кутии с изделия от жълт метал. Направената експертиза установила, че накитите са с общо тегло 985.60 грама и са от 14, 21 и 22-каратово злато. Стойността им се определя на 116 392 лева.

Контрабандно пренасяните златни бижута са задържани. По случая е образувано досъдебно производство. Спрямо водачът е взета мярка за неотклонение парична гаранция, както и забрана да напуска страната, освен с разрешение на наблюдаващия прокурор.

При другия случай лек автомобил с немска регистрация пристигнал на пункта на 09.09.2022 година. В колата пътували водачът, съпругата му и двете им деца. Те заявили, че не пренасят стоки, пари или валутни ценности за деклариране. При извършената митническа проверка, в конструктивна кухина на автомобила митническите служители открили пакети с изделия от жълт метал. Според експертизата изделията са златни с общо тегло 269.80 грама на стойност 28 329 лева.

На шофьора е съставен акт по Валутния закон.

Задържаха 2 кг. златни накити на "Капитан Андреево"

Задържаха 2 кг. златни накити на "Капитан Андреево"

Бижутата били скрити в личния багаж на пътник