Приоритет на Ръководство въздушно движение (РВД) е осигуряването на планираните полетите от и до летище Пловдив.

Това заявиха от Държавно предприятие Ръководство на въздушното движение (РВД) по повод временното спиране на обстрелването на градоносните облаци и последвалата мощна градушка в няколко пловдивски села, която унищожи на 100% реколтата. 

Христо Бозуков обеща максимално големи обезщетения за реколтата, унищожена от градушка

Христо Бозуков обеща максимално големи обезщетения за реколтата, унищожена от градушка

Заради военен самолет на съюзниците ни спрели обстрелването на градоносните облаци

Решението е на база на оперативна процедура за осигуряване на планирани полети от и до летище Пловдив от 2011 година при работа на полигоните за борба с градушките. Системата е разработена вследствие решение от среща между Летище Пловдив, Изпълнителната агенция за борба с градушките, ГД ГВА, ДП РВД и Министерство на отбраната.

Основната дейност на ДП РВД и ръководителите на полети е осигуряване на безопасно обслужване на въздушното движение спрямо предварително разписан и утвърден летателен план от съответния оператор. Решение за промяна на полета се взема единствено от командира на самолета, съгласувано с неговия оператор.

Прокуратурата проверява земеделското и транспортното министерство за градушката

Прокуратурата проверява земеделското и транспортното министерство за градушката

Проверката е в кратък, но ненанозован срок

На 28 август е извършен планиран полет на военно транспортен самолет от летище Рамщайн до летище Пловдив, чиято траектория преминава през активираните към момента полигони 11, 12 и 13 за борба с градушките.

Решение за спиране на полигоните съгласно процудурата се взема от гражданско-военния център за координиране и използване на въздушното пространство в Бояна (ЦКИВП).

В 19.18 ч. е подадено искане за спиране на полигоните към диспечера, за да се осигури безопасното кацане на планирания самолет на летище Пловдив. В 19.35 ч. е получено потвърждение за прекратяване на стрелбата, съответно в 20.00 ч. самолетът е кацнал на летище Пловдив. В 20.11 ч. е дадено разрешение за възстановяване на стрелбата по градоносните облаци, информират от РВД.

Невиждано тежка градушка удари в Пловдивско

Невиждано тежка градушка удари в Пловдивско

Част от причината е забрана за около час за противоградови ракети