Недоволство заради закриване на дом за хора с психични разстройства в монтанското село Говежда, съобщи БНТ. В дома са настанени 70 души. Той е сред специализираните институции в страната ни, в които настанените трябва да бъдат изведени в друг тип центрове за грижа.

Решението на правителството за това е в отговор на изводите в доклад на Съвета на Европа, обявени преди няколко седмици, според които в редица домове обитателите са бити и малтретирани.

Персоналът отрича върху настанените в Говежда да е упражнявано насилие. Притесненията на служителите и местната власт са, че срокът за извеждането на обитателите е твърде кратък - по-малко от 3 месеца, и че това ще се случи през зимата, по време на извънредната ситуация заради коронавируса.

Освен това много от работещите в социалното заведение ще останат без работа, което ще доведе до тежки последици за целия район.

"Ние се грижим не само за физическото им здраве и за психическото, ние се грижим и за тяхната социализация. Най-доброто, което може да се случи, е да се подобри материалната база и този дом да стане тип "защитени жилища", съгласно изискванията на закона", заяви Валя Колева, старша медицинска сестра.