Сметището в Цалапица следва да бъде закрито в най-кратки срокове след 16 юли. За това предупреди зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев, цитиран от радио Пловдив.

Според него сметта от Пловдив и региона трябва да се поеме от новия завод в Шишманци. Ако е възможно, Цалапица ще продължи да приема отпадъци и след 16 юли, допълни Георгиев без да даде обаче повече подробности.

Междувременно зам.-министър Георгиев заяви, че общините следва сами да намерят средства за транспортиране на отпадъците си след 16 юли до 27-те сметища, които отговарят на европейските изисквания.

Той уточни, че въпрос на следващо правителствено решение е да се осигурят допълнителни средства за компенсиране на транспортните разходи на общините, които трябва да возят боклука си на големи разстояния.

Припомняме, пред идва дни Министерство на околната среда и водите обяви плана за справяне с проблема с боклука и преодоляването на проблемите, които ще възникнат със закъснението на изграждането на регионалните депа за отпадъци.

Проблем на общините е и, че не са предвидили в таксите смет пари за закриване на нерегламентираните сметища, каза Чавдар Георгиев.

За компенсиране на тази дейност чрез оперативна програма „Околна среда" правителството е осигурило 150 млн. лв., допълни зам.-министърът.

От друга страна главният еколог на Пловдив Христо Минков заяви, че депото в Цалапица няма да се закрива и ще продължи да работи, тъй като то има комплексно разрешително от ноември миналата година и може да функционира още три и половина години.

Животът на депото в Цалапица ще се увеличи до близо 8 години, след като заработи екозаводът в Шишманци, каза още Христо Минков.

Според него МОСВ трябва съвсем скоро да издаде и комплексното разрешително за Шишманци, след като от ведомството не са поставили никакви допълнителни въпроси към подадените документи.