Зам.-министър Стефан Балабанов, заедно с директора на ОД МВР - Смолян старши комисар Николай Димов, областния управител Недялко Славов и директора на РД ПБЗН - Смолян комисар Симеон Цървуланов, извършиха обстоен оглед на критичните точки на реката в Смолян.

Целта е лично да се уверят, че на този етап обстановката се е нормализирала и опасност от приливането на реката няма. Те тръгнаха от улица "Чилингирска", през Римския мост, до сградата на "Пътна полиция" и преминаха през кварталите Райково и Устово. Категоричната оценка е, че водите в речните корита постепенно се понижават и няма преливане на водоеми.

Ситуацията в Смолянска община остава напрегната

Ситуацията в Смолянска община остава напрегната

Там от снощи е обявено бедствено положение

Към 13 часа обстановката в най-засегнатите области на страната също се нормализира.

Кюстендил: Нивото на речното корито на река Бистрица от с. Гърляно до с. Долно село се понижава, показва извършената проверка.

Перник: Пожарникари и спасители са реагирали на 13 сигнала за наводнени мазета в областния град. На терен работят 5 екипа, няма застрашени хора.

София: Седем екипа на пожарната работят по 15 сигнала за отводняване на мазета. Няма застрашени хора.

Продължава дежурството на място в района на яз. Суходол. Нивото на водоема към момента е в норма. При необходимост се изпуска контролирано.

Организирано е превантивно наблюдение на водоемите, които представляват евентуална опасност за населението, ако прелеят.

Смолян: Водните количества в язовирите, микроязовирите и хвостохранилищата са в норми. Към момента обстановката е нормална, водите в речните корита са повишени, но няма преливане на водоеми. Създадена е организация за непрекъснато следене на нивата на реките.

Монтана и Кърджали: Валежите са спрели, създадена е организация за ежечасно наблюдение на критичните участъци на реки и язовири.