Бедстващи хора в Смолянската община няма, но ситуацията остава напрегната. Там от снощи е обявено бедствено положение заради проливните дъждове, рязкото покачване нивото на реките Черна и Бяла и прелелите дерета.

Все още има опасност на места река Черна да излезе от коритото си, предупредиха от "Пожарна безопасност и защита на населението".

Свлачища заради поройните дъждове в региона откъснаха три села в Смолянско. Без достъп към момента са Киселчово, Мугла и девинското Водни пад.

Свлачища, паднали дървета и прелели дерета прекъснаха пътища в Родопите

Свлачища, паднали дървета и прелели дерета прекъснаха пътища в Родопите

Валежите през нощта са били интензивни

"Агенция "Пътна инфраструктура" почиства своевременно получилите се свлачища и срутища по района. Слава Богу, реките се бяха повишили снощи до критично ниво, но в момента те не са в такова, тъй като тука водосборът е твърде голям при силен валеж, но така или иначе пък оттокът надолу също е добър и голям и в момента обстановката е спокойна.

Ние се събираме постоянно, оценяваме ситуацията и там, където е нужно, изпращаме повече екипи, наши патрули да наблюдават застрашените места с една-единствена цел - да изведем хора, ако се наложи, да помогнем на отдалечените села, за да се спасят човешки животи. Такава опасност засега няма, подчертавам. Не бива да се създава паника в населението, защото се очакват 30-40 литра на квадрат в следобедните часове, което не е чак толкова много и не би могло да доведе до преливане на язовири и реки", успокои заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, цитиран от БНР.

Бедствено положение в Смолянска община

Бедствено положение в Смолянска община

Да не се предприемат пътувания в област Смолян, ако не са наложителни

В Благоевградска област пътят Гоце Делчев-Сатовча-Доспат е сериозно подкопан от проливните дъждове. Двата опасни участъка са в отсечката за Вълкосел и в момента се ограничават със сигнални ленти, уточни кметът на общината Aрбен Мименов. По трасето на пътя са се образували и огромни локви от обилните дъждове.

Силно се е активизирало свлачището в село Плетена, за чието укрепване от две години се чака финансиране. Има пряка опасност за най-близката къща, в която живее семейство пенсионирани учители. Очаква се решение дали хората ще бъдат евакуирани.

Като цяло в Благоевградска област ситуацията се нормализира. Слаби валежи има само на отделни места, предимно в планинските райони.

72,5 литра на квадратен метър е отчетеното количество дъжд през последното денонощие в района на стамболовското село Долно Ботево - най-много за цялата Хасковска област. Въпреки това, по данни на областната администрация, обстановката в региона е спокойна и няма сигнали за проблеми, свързани с дъжда.

В кюстендилското село Гърляно остава в сила частичното бедствено положение. За щастие, река Бистрица вече е в коритото си, брегът е укрепен, а техниката изтеглена. Непосресдствена опасност за хората засега няма. Щетите до момента - залети дворове, земеделски площи, отнесени постройки, подкопани къщи.

По данни на МВР към момента обстановката в страната е нормална, осигурени са екипи, които на място следят най-застрашените участъци.