Замърсяване уби отново рибата в река Чепеларска.

Проверка на инспекторите от Пловдив е установила мъртва ръби при моста в село Катуница. Самата вода в района също е била видимо замърсена - с мътен синьо-зелен цвят, съобщи БНР.

Припомняме, отново мъртва риба изплува в река Чепеларска през юли месец, но тогава причинители на замърсяване не бяха открити. Преди пет години реката беше замърсена с авария в хвостохранилището на рудодобивното предприятие "Лъки Инвест лоф" и последва дълъг период на изчистване от високото съдържание на олово.

Извършена е проверка нагоре по течението на реката. При заустването на промишлени води от КЦМ и фирма "Агрия" е установена завишена стойност на PH от 10,89.

Разследването е показало, че увеличената стойност е заради повреда в РН метъра на пречиствателната станция на КЦМ, поради което са дозирани по-големи количества варно мляко с цел утаяване на металите. Констатирана е и висока стойност на електропроводимостта на излизащите от пречиствателната станция води.

Очакват се резултатите от лабораторните изследвания на взетите при проверките проби за съдържанието на пестициди, метали и други замърсители.

При установяване на нарушенията санкциите ще бъдат въз основа на условията в комплексните разрешителни на двете дружества, уточняват от РИОСВ.