Водата заля жп линията София - Перник, скъса се стената на микроязовир Големо Бучино, 47 литра на кв.м. в столицата
Още...

София е изправена пред кризисна ситуация, като най-тежко е положението в Нови Искър. Това заяви кметът Йорданка Фандъкова, която обходи засегнатите региони.

Канализацията в София поема дъждовните води, но проблем е преливането на реките, съобщи, цитирана от БТА директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

Това не се отнася за канализацията на "Илиянци". Улиците на квартала и базара бяха наводнени.

Реките Драгалевска и Боянска са излезли от коритата си, поради което фирмата по чистотата за района "Заубермахер", "ГБС-инфраструктурно строителство" и "Пътища и съоръжения" ще доставят торби с пясък, за да се изграждат временни диги на местата, където това е необходимо.

Зам.-кметът по строителството Ирина Савина коментира, че софийската канализация е проектирана да поема по 310 л на час отпадни води. Това са европейските стандарти, по които работим и по които се проектира и новата канализация, посочи тя.

Припомняме, към 14 часа по данни на НИМХ в София са паднали 47 литра дъжд на кв. метър.

Oбилният валеж в столицата, продължаващ часове, причини затруднения в трафика в някои райони и наводни мазета и шахти.

През изминалото денонощие в „Гражданска защита" са получили голям брой сигнали за наводнени приземни етажи и пътни участъци. Пътните настилки са мокри и хлъзгави, на много места са се образували огромни локви, които затрудняват движението на автомобилите.

Няколко пътни участъка са затворени заради наводнения.

Спряно е движението по Околовръстен път от Бояна към бул. „Черни връх". Там се пропускат само колите на „Градски транспорт", а леки автомобили изобщо не могат да преминават. Припомняме, по-рано днес там бяха блокирани няколко коли.

Наводнена е новоизградената южна дъга на Околовръстния път.

Затворена е и пътната връзка за Божурище, пътят между Кумарица и стадиона. Затворено е и Ломско шосе по посока Обеля от пешеходната пътека, където е училището за незрящи.

В района на Златната рибка на Самоковско шосе има свлачище. Там движението е изключително затруднено. На място са екипи на КАТ, които работят, но въпреки това трафикът остава крайно затруднен.

В някои линии на градския транспорт има промени в движението заради наводнения.

Във връзка с наводнен участък под моста на гара Искър, автобуси номера 8 и 14 ще преминават по "Искърско шосе", бул. "Христофор Колумб" и ул. "Неделчо Бончев".

Тролейбусна линия 11 няма да спира на спирката при бул. "Цветан Лазаров" и ул. "Асен Йорданов", пак във връзка с наводнен участък, а ще заобикаля по ул. "Капитан Димитър Списаревски". Заради наводнени участъци по бул. „Вардар", автобусите по линия 77 минават по бул. „Възкресение".

Наводнени мазета има в различни квартали на София - Горубляне, Горна Баня, Люлин, Бистрица, Драгалевци.

Заради обилния дъжд има повишена опасност от свличащи се камъни по Искърското дефиле (път ІІ-16) и по-специално в участъка „Своге-Елисейна".

Код „оранжев" е обявен в много области в Западна и Централна България заради обилните валежи, които се очакват, съобщават дежурните в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

От КАТ „Пътна полиция" призоваха софиянци, ако нямат спешна работа, да не излизат днес с автомобилите си.

Междувременно, стана ясно, че има риск психиатричната болница в Курило да бъде залята. Това ще стане, ако нивото на река Искър продължи да се повишава.
Столичната община е подала сигнал към МЗ да се евакуират болните.

По-късно обаче стана ясно, че ситуацията е овладяна, като болните и персоналът няма да бъдат евакуирани, но остава готовността, ако валежите продължат и нивото на река Искър премине укрепените диги.

Може да се наложи и евакуация на село Иваняне, тъй като се предвижда изпускане на язовира.

Междувременно, спряха влаковете между Перник и София, след като линията е залята в района на село Драгичево. Причината е прелелият микроязовир над селото.

Порои се изсипаха и в Югозападна България. Критична е ситуацията заради повишеното количество на валежите в Дупнишко.

Хиляди хора от Западните Балкани бяха евакуирани заради наводненията, причинени от проливните дъждове. Залети са стотици декари земеделски площи в Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Хърватия, Албания.