Ако до 30-и октомври не бъдат изпълнени всички мерки за прекратяване на замърсяването на въздуха, бургаският завод "Кроношпан" ще спре да работи. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов в Бургас, цитиран от БНР.

Не може да допуснем предприятие да не изпълнява европейските и българските законодателни изисквания, подчерта Димов.

Заводът за дървообработка "Кроношпан" замърсява околната среда

Заводът за дървообработка "Кроношпан" замърсява околната среда

Причината била пренареждането на склад за дървесина

След срещата с министър Димов управителят на "Кроншпан" Асен Ников заяви, че заради зачестилите оплаквания за замърсяване на въздуха са подготвили пакет от мерки за прекратяване на разпространението на дървесни стърготини.

"В момента всички открити площи, в които досега сме съхранявали дървесни частици, се оросяват, за да няма възможност от вятър или от нещо друго да се разнасят в околните райони. До 15 октомври искам всичкото това да е затворено", каза Ников.

Екоминистърът обясни, че се очаква разширяване на мощностите на дървообработващото предприятие. Ще се преразгледа неговото комплексно разрешително, обясни Нено Димов.

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Донка Атанасова поясни, че ще бъде осигурена техника за извършването на непрекъснат мониторниг за разпросранението на фини прахови частици в района на предприятието "Кроношпан".