Основната месечна заплата на служителите в областта на детското и училищно здравеопазване в София от 1350 става 1890 лв. - или това е 30% увеличение. Повишаването на възнагражденията влиза в сила със задна дата - от 1 април. Това стана ясно в отговор на въпрос на News.bg от страна на заместник-кмета по финанси в Столична община Иван Василев. Днес бе подписан Колективен трудов договор 2024-2025 за детско и училищно здравеопазване София - град.

Договорът бе подписан в присъствието на кмета на Столична община Васил Терзиев, от КНСБ - д-р Пламен Радославов, зам. председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването, Антоанета Стоянова, председател на Синдикалната организация на Детско и училищно здравеопазване София - град, от страна на КТ "Подкрепа" - Росица Палешникова, председател на Медицинска федерация "Подкрепа" и Вихра Белева, зам.-председател на медицинската федерация.

Кметът на София Васил Терзиев обясни, че е много щастлив, че се е стигнало до настоящия момент. Направена е важната крачка да бъде решен дългогодишен проблем, свързан с достойното заплащане на хората в здравния сектор. Терзиев увери синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа", че Столична община е партньор в достойното заплащане на медицинските специалисти в детското и училищно здравеопазване и решаването на належащите проблеми.

ГЕРБ събличат Терзиев, за да купят престилки на фелдшерите

ГЕРБ събличат Терзиев, за да купят престилки на фелдшерите

Обявиха контрапредложение за увеличението на заплатите в детското здравеопазване

Първата и важна стъпка в посока за по-високи и достойни доходи, за подобряване условията на труд, за привличане на млади кадри и цялостна реформа в детското и училищно здравеопазване са акцентите от подписания колективния трудов договор.

Иван Василев, зам.-кмет по финанси в Столична община обясни, че това е първата стъпка, а следващите задачи е да се намери механизъм за повече стимули, за повече специалисти в системата на детското здравеопазване и да се повиши атрактивността на професията.

Росица Палешникова, председател на Медицинска федерация "Подкрепа", благодари на кмета на София Васил Терзиев и на зам.-кмета Иван Василев затова, че са проявили голяма отговорност, сериозно отношение и партньорски дух. Разработен е колективен трудов договор със сериозно увеличение заплатите на хората в детското и училищно здравеопазване, както и с огромни социални придобивки, открои Палешникова.

Д-р Пламен Радославов, зам.-председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването, заяви, че днес е хубав ден за детското и училищно здравеопазване, като не пропусна да благодари и на кмета, и на зам.-кмета за съдействието.