Започнаха действия за спешното почистване на коритото на река Искър от бента „Кокаляне" до Нови Искър заради опасност от наводнения.

Припомняме, вчера  Министър Джевдет Чакъров информира столичния кмет Бойко Борисов и областния управител на София град Тодор Модев, че е необходимо спешно да се почисти коритото на река Искър в участъка след стената на язовир „Искър" до изхода на София.

Продължава да има риск от наводнения в населените места по поречието на реките Искър след едноименния язовир до Нови Искър, на Марица при Пловдив, Белово и Първомай, на Янтра във Великотърновско и на Лесновска. Това показва анализ на експерти от дирекция „Води" на МОСВ.

Заради прогнозите на НИМХ за нови интензивни валежи експертите препоръчват с повишено внимание да се следят през следващите десет дни освен тези места, също и Искър при с.Ореховица, р.Джерман при Дупница, Арда при Рудозем.

Коритото на Искър не е почиствано с години, има много ниска проводимост и не може да поеме евентуална висока вълна, сочат анализите.

В операцията по почистването, участват и експерти от Басейнова дирекция-Плевен. Те са в работна група, заедно с представители на Столичната община, областната управа на София-град, Гражданска защита, „Напоителни системи" и „Софийска вода", която в момента вече прави оглед на посочения участък.

Целта е да се набележат най-критичните места, някои от които да бъдат почистени още днес.

Работната група беше създадена след заседание на всички компетентни институции в Столичната община.

Утре следобед работната група ще се събере отново, за да се представи информацията за това какви действия ще се извършат в тези няколко дни, в които се очаква известно прекъсване на валежите.

Важно е този период да се използва за спешното почистване на реката, защото според представената от НИМХ  до 10 юни пак ще има период с интензивни валежи в София и областта, които могат да доведат отново до препълване на язовир „Панчарево".