Пилотен проект за интегрирани териториални инвестиции ще бъде приложен в опит за преодоляване на регионалните различия и подобряване състоянието на Северозападния регион в България, който е най-бедния регион в ЕС.

По инициатива на вицепремиера Зинаида Златанова в Гранитната зала на МС се състави работна група, която да изготви стратегията на страната ни за функционирането на проекта.

„Задачата е много амбициозна и рискована", посочи Златанова, като припомни, че „за съжаление България не е договорила с ЕК допълнителни средства по програмата за развитие на най-бедните си региони и с този нов проект ще се опитаме до известна степен да компенсираме това".

Активно участие в изготвянето на стратегията ще вземе Софийският Университет, който със своята експертиза ще замести търсенето на външен консултант.
През ноември ще се проведе и конференция, в която ще вземат участие всичките 51 кметове от Северозападния регион, както и областните управители.

За съжаление няма време за създаване на управленски орган, стана ясно в началото на дискусията и един от най-важните въпроси ще бъде как регионалните власти да се координират.

Има четири варианта за координационно звено, като един от тях ще бъде избран в близките дни. Финансирането на предстоящия проект 2014-220 г., ще бъде многофондово, финансирано от почти всички европейски програми, като ще следва принципа за стимулират само на приоритетни проекти.

„От вашия ентусиазъм зависи всичко, няма да стане от София този път", обърна се към присъстващите вицепремиерът, като изрично подчерта, че за успеха на проекта най-важни ще бъдат действията на властите от Северозападния регион.