Окръжна прокуратура- Монтана се самосезира и разпореди проверка по повод бедственото положение в Берковица и наводнението в града.

Обект на разследване ще бъдат длъжностни лица и техните действия, а именно дали са направили всичко възможно по силите си да предотвратят щетите. В тази връзка органите на реда следва да установят причините за възникналото бедствено положение, в т.ч. имало ли е непочистени участъци, както на реката, така и на околната среда. Ще бъдат снети сведения от служители от съответните служби, чиито задължения са пряко свързани с опазване на околната среда и водите, както и от други лица, запознати пряко или косвено с обстоятелствата.

Срокът за извършване на проверката е един месец, като в нея ще съдействат Областна администрация Монтана, Регионална здравна инспекция - Монтана и Регионална инспекция по околната среда и водите - Монтана.

В случай, че се установят нарушения законът предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба до 5 хиляди лева.

Евакуират 35 човека от село Клисурица
Обновена

Евакуират 35 човека от село Клисурица

Пожарникари и военни отиват да помагат в Берковица

Прокуратурата изтъква, че с данните за последиците от обилните валежи се е запознала от медиите, според които част от кварталите в Берковица са залети от придошлата река. В квартал "Стара планина" е отнесен асфалтът от улиците, а водата е завлякла автомобили и кофи за боклук. Наводнени са десетки къщи и детски градини. Към настоящия момент няма информация за пострадали хора.

Предстои обобщаване на нанесените материални щети, като са предприети извънредни мерки от държавни и местни органи. Разпоредено е включване на военнослужещи от Българската армия в усилията за преодоляване на последствията от наводнението.

В обсега на възложената проверка са предприетите незабавни мерки по оказване на помощ на пострадалите от наводнението, в т.ч. от общинските власти; установяване на причинените имуществени вреди на населението и общината и техния размер, както и всички други обстоятелства, свързани с установяване на обективната истина по случая.

Денков изиска от областните в оставка да поработят заради наводненията

Денков изиска от областните в оставка да поработят заради наводненията

Премиерът очаква още днес областните управители да се задействат