От днес започва строителството на канализация на Арбанаси. За първи път в България ще се ползва сонда за подземно скално копане.

С нея едновременно ще се изравя земната маса и ще се полагат тръбите под земята, без да се нарушава целостта на калдъръмената настилка по тесните арбанашки улици.

Официално старт на изграждането бе даден вчера.

До края на годината консорциумът между "Водно строителство Велико Търново" и "Хидрострой" ¬ София трябва да положат 1160 м тръби за външната канализация, по която отпадните води от архитектурния резерват ще се довеждат за заустване в Асенова махала.

В Арбанаси ще се направят 2,8 км водопроводи и 2,5 км канализация, както и 1 км дъждоприемни шахти.

Арбанаси до сега беше на септични ями, но това създава проблеми. 

Инвестицията за канализацията е на стойност от 1,17 млн. евро и са по програма ФАР Една част са предоставени и от бюджета на Общината.

Местните власти разчитат, че и частнити в лицето на хотелиерите може да се включат в разширението на проекта под формата на публично-частно партньорство.

С уникалната строителна техника - сонда за подземно скално копане - много ще се скъси времето за поставяне на тръбите. Сондата ще пристигне от САЩ към края на юни. 

От общината уверяват, че туристическият сезон няма да бъде нарушен, защото ще се избегнат всякакви взривни работи около паметниците на културата.