Напълно е завършено съоръжението за плазмено изгаряне на отпадъците от затворените четири блока на АЕЦ "Козлодуй". Това обяви Сергей Цочев от борда на директорите на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" пред БНР. 

Цочев увери, че съоръжението е минало всички изпитания и се очаква до месец-два да получи разрешение и да започне работа.

Европейската зелена партия видя заплаха в АЕЦ "Козлодуй"

Европейската зелена партия видя заплаха в АЕЦ "Козлодуй"

Обясняват ни от Карлщад, че АЕЦ работи незаконно, без да са изпълнени задълженията на България по действащи европейски конвенции

"Това е една технология, която позволява отпадъците да бъдат буквално разграждани при много високи температури от порядъка на няколко хиляди градуса. Става въпрос за широк спектър от отпадъци, които сме наясно, че трябва да погребем, но преди това искаме да намалим обема им колкото може повече", уточни той.

По думите му, за разлика от термичното изгаряне, плазменото изгаряне било изключително екологично.

Готово е и друго подобно съоръжение - цехът за намаляване на размерите и деактивация на демонтираното оборудване от малките блокове на централата. Той вече се използвал, но изцяло щял да заработи в началото на следващата година.

Получаваме още 40 млн. евро за АЕЦ "Козлодуй"

Получаваме още 40 млн. евро за АЕЦ "Козлодуй"

Донорите на фонда одобриха промени и в програмата за битова газификация

Част от дейностите по демонтиране на съоръженията в радиоактивната зона на затворените четири малки блока на АЕЦ "Козлодуй" вече са започнали, въпреки че същинската работа в тази част е планирана за средата на следващата година.

Отработеното гориво отдавна е махнато и е в хранилищата за съхранение на гориво, уточни Сергей Цочев.

След спирането на реакторите за дейностите по извеждането им от експлоатация до момента са изразходвани около 600 млн. евро. За окончателното завършване на процеса ще са необходими още толкова.