Българските власти трябва да действат, за да осигурят сигуростта на АЕЦ "Козлодуй". Атомната електроцентрала АЕЦ "Козлодуй" е "непосредствена заплаха за местната околна среда и население, след като лицензът за работа на руския ядрен реактор в блок 5 изтече на 7 ноември 2017 г. (достигнат максимален срок за експлоатация то 30 години)", съобщават до медиите от Конгреса на Европейската зелена партия в Карлщад.

"В момента той работи незаконно, без да са изпълнени задълженията на България по действащите европейски конвенции от Еспоо и Орхус. Европейската Зелена Партия призовава българските власти да осигурят безопасността на АЕЦ "Козлодуй", като приемат искания за пълен доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС)", коментират те.

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" с лиценз за следващите 10 г

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" с лиценз за следващите 10 г

Работи се и по лиценза на шести блок, който е до 2019 г

Румънската Зелена партия заявява, че България е решила да продължи с доживотно разширяване на реакторите в блокове 5 и 6 без публична информация и дебати и не взема под внимание искането на румънските власти за цялостен доклад за оценка на въздействието върху околната среда.

"Екип от 2 служители на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), 5 външни експерти и 4 наблюдатели направи експертен преглед на АЕЦ "Козлодуй" и идентифицира 11 въпроса в основни области. Нито един от тези въпроси не е разгледан", кометират Зелените.

Те обясняват, че в съобщението на България за разширяването на реактор 5 се посочва, че няма риск от трансгранично въздействие между Румъния и България, като това твърдение не е подкрепено от никакви доказателства. Последните данни за оценка на риска от сеизмична активност сочат към "вероятен" тежък инцидент. Екстремни земетресения периодично са засягали района на Козлодуй: 1908 г. (магнитуд 7.1 по Рихтер), 1940 г. (магнитуд 7.7), 1977 г. (магнитуд 7.4), 1986 г. (магнитуд 7.1), 30 и 31 май 1990 г. (магнитуд 6.9 и 6.4).

Завърши плановият ремонт на шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Завърши плановият ремонт на шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Пети енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" - другият 1000-мегаватов блок на централата, работи със 100% натоварване на мощността

"Решението на България да не извърши пълен доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) в трансгранична перспектива е явно нарушение на Конвенцията от Еспоо", смятат европейските зелени.

Допълват, че е "необходима е незабавна международна подкрепа и натиск върху българските и румънските власти за пълно зачитане на европейските конвенции от Еспоо и Орхус въз основа на тези опасения по отношение на риска, който АЕЦ "Козлодуй" представлява за местното население. Тези действия получават пълна подкрепа от румънската Зелена партия, българската партия Зелените, коалицията "Свободен от ядрена енергия Дунавски регион" във Виена, както и други големи НПО в Румъния и България."

Комитетът на Европейската зелена партия призовава българските власти да осигурят сигурността на АЕЦ "Козлодуй", като приемат исканията за пълен доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).