В периода от 04.10.2021 г. до 31.10.2021 г. е преустановено движението на всички моторни превозни средства през Прохода на Републиката - път II-55, поради извършване на ремонтни дейности в участъка Килифарево - Предела, съобщи АПИ.

Проходът на Републиката е основната пътна връзка за транзитния товарен трафик между Северна и Южна България, а въведената временна организация на движението е довела до силното отклоняване на товарния трафик единствено в посока ГКПП "Дунав мост 2 - Видин", където към 13.00 ч. на 06.10.2021 г. се е образувала колона от товарни автомобили с дължина около 12 км. Това е наложило и допълнителни мерки, като спиране на товарния трафик и подреждането на камионите на територията на област Монтана. За преминаване през граничния пункт са необходими между 10 и 20 часа.

Предвидените маршрути през Ришкия (път II-48) и Котленския проход (път II-73) за движение по направлението Русе - Свиленград са подходяща алтернатива за преминаване през ГКПП "Дунав мост - Русе", където не се наблюдава струпване към момента. АПИ моли водачите на товарни автомобили, пътуващи транзитно през България, за да се отправят към северната граница да ползват и тези два прохода, както и ГКПП "Дунав мост - Русе".