Днес ограничават движението на камиони над 20 тона в областите Русе, Шумен, Велико Търново, Разград и Силистра заради очакваните високи температури. Ограничението ще влезе в сила в 13:00 часа и ще продължи до 21:00 часа. Това съобщи Агенция "Пътна

В област Русе ще бъде ограничено движението на тежкотоварни камиони по път I-2 Русе - Разград в участъка от изхода на Русе в посока Бяла при 12-ти км до 37-ми км, както и по път I-5 Русе - Велико Търново от изхода на Русе при 6-ти до 65-ти км. Ще бъде спряно движението и по път I-5 в участъка от град Бяла в посока Русе до град Русе.

В област Шумен временно ще бъде ограничено движението в отсечка от АМ "Хемус" от 311-и км при Буховци до 376-и км при Невша, и по път I-4 Търговище - Шумен, в отсечката Черенча - п. в. "Белокопитово" /от 250-и км до 258-и км/.

На териториите на областите Шумен и Разград тежкотоварните превозни средства ще бъдат спирани за движение в участъка от път I-2 Русе - Шумен - Варна, а в областите Силистра и Шумен по първокласния път I-7 Силистра - Шумен.

В област Велико Търново трафикът на камиони над 20 т ще бъде временно ограничен по път І-4 Севлиево - Велико Търново - Антоново между с. Ново село и в района на с. Моравица /от 101-и км до 173-и км/. Ще бъде спрян тежкотоварният трафик и в участък от първокласния път І-5 Полски Тръмбеш - Велико Търново - Габрово от района на Полски Тръмбеш до Дебелец /от 65-и км до 115-и км/, както и по път ІІ-55 Дебелец - Предела - Гурково, в отсечката от Дебелец до село Мишеморков хан.

Спирането на тежкотоварния трафик по определени участъци от републиканската мрежа се налага в следобедните часове, за да се минимизират рисковете от деформации на пътната настилка

При спиране на движението тежкотоварните автомобили ще изчакват извън пътното платно на определени места, без да пречат на останалите участници в движението. Ограничението не се отнася за моторни превозни средства, превозващи бързоразвалящи се храни, товари на температурен режим, живи животни и опасни товари.

Оранжев код за жеги в страната

Оранжев код за жеги в страната

Максималните температури ще бъдат между 34 и 39 градуса