30 тона боклук събраха служители на Национална компания „Железопътна инфраструктура" по ЖП линията, минаваща през столичният квартал „Факултета" от сутринта до 13:30 на обяд.

Инициативата на НКЖИ е заради натрупаните боклуци, покриващи и части от релсите. От БДЖ писали до Столична община и съвместно с кметството тази сутрин започна мащабната акция по почистването.

Проблемът е постоянен, непрекъснато се изхвърлят боклуци, заяви техническият ръководител Мавродиев. Според него изграждането на стена, която да отдели ЖП линията от квартала, е решение, за което обаче ще са необходими много средства, а и в условия на криза едва ли това ще стане скоро.

В разговори с циганите от квартала, от НКЖИ са чули различни позиции по въпроса. Едни категорично са се обявили за стена, а други, пък, са против нея.

Трасето, което, предстои да бъде изчистено, е дълго 600 м. То ще бъде чистено до 20 април, като по всяка вероятност след великденските празници чистенето ще продължи. Последно ЖП линията е чистена преди 3 години.

В почистването са се включили и цигани, но не раздразнени от боклука жители на махалата, а безработни, ангажирани от Столична община по програма за временна заетост.

От НКЖИ имат и друго решение на проблема - торбичките и пластмасовите шишета да се изкупуват на „привлекателна" за циганите цена в пунктовете за рециклиране, подобно на пунктовете за черни и цветни метали.

Виждайки възможност за припечелване на пари от пластмасата, циганите едва ли ще хвърлят чиста печалба на боклука. Самите цигани - живеещи в района, на този етап не желаят да се включат в почистването.