Община Кърджали обяви, че организира кампания "Керемиди за смет" в центъра на града на 12, 13 и 14 май. За тези, които разбираемо не могат да се досетят каква е целта на тази инициатива, наш читател и жител на град Кърджали обясни.

Сигналът към News.bg бе подаден с огромно възмущение и редица упреци към кмета Хазан Азис и цялото ръководство на общината. Причината за това е, че кърджалии биват приканвани да съберат и донесат боклука си в центъра на града, а в замяна на доброто дело ще получат керемиди с тегло равно на отпадъците. И не, това не е шега, освен ако община Кърджали също няма толкова силно чувство за хумор - https://www.kardjali.bg/?pid=2,2&id_news=8553.

Читателят на News.bg определя цялата акция като една подигравка към всички граждани на града, при положение, че контейнерите преливат вече месеци наред, по думите му. В сигнала жителят на Кърджали споделя, че според него кампанията е с цел реклама на фирма за плочки, която всъщност ще предостави въпросните керемиди. Възмущение буди и фактът, че събирането на боклук от целия град ще бъде на бул. "България" пред площад "Освобождение", който де факто влиза в обхвата на центъра на Кърджали.

Според общината обаче кампанията би допринесла, като с получените керемиди и тротоарни плочки могат да се ремонтират тротоари и покриви както на общински сгради, така и на частни.

Уточнява се, че видовете отпадъци, които се приемат са следните:

  1. пластмасови отпадъци
  2. хартия и картон
  3. стъкло
  4. текстил
  5. електрически уреди
  6. найлон
  7. метали - /без автомобилни/
  8. дървесни отпадъци

Изрично се подчертава, че няма да се приемат биологични, опасни, медицински, производствени и битови отпадъци, гуми, както и отпадъци в течно състояние - бои, лакове, масла, горива, смазки. Изключение винаги има и то би могло да се направи единствено при организирано предаване с кауза "Да почистим местност".

Всеки желаещ със собствен транспорт предоставя отпадъка, който е събрал, до камиона на въпросната фирма за плочки и керемиди. Там нейни служители преглеждат дали предаденият отпадък отговаря на условията и го претеглят. Проявява се и признак на щедрост - в случай, че килограмите не са цяло число, то се закръгля след 5 в полза на участника, изтъква общината. Участникът получава плочки или керемиди (по избор) равни на теглото, което е предал като отпадък.

Ситуацията с ирония обобщава гражданинът и предлага самите общински служители да организират акция по почистването на града, който редовно потъва в мръсотия. И да започнат да предават битовия боклук от кварталите - "така ще могат да настелят не само общинските тротоари с нови плочки, но и собствените си у дома, а и в съседните градове!"