От утре започва ремонтът на югоизточната част на моста „Чавдар", обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й това е участък, който не е ремонтиран повече от 30 години и е изключително компрометиран. Необходимостта от този ремонт е безспорна, заяви Фандъкова.

Предвижда се в рамките на 60 дни, докато тече ремонтът, да бъде затворена югоизточната част на моста, а движението да се пренасочи от другата страна двупосочно по стария мост. Фандъкова уточни, че става въпрос за участък от около 350 метра, който ще бъде ремонтиран.

Столичният кмет съобщи, че стойността на ремонта е малко над 1,750 млн. лв. Йорданка Фандъкова каза, че вече има избран изпълнител - „Главболгарстрой".

„Моля всички да проявят разбиране и търпение", апелира кметът на София и обясни, че са избрани летните месеци, които са най-слабо натоварени за движението в града - целия август до 13 септември.

„Ремонтът ще се прави като на бул. „Брюксел", всичко до метала и след това наново с тротоари и парапети, така че да можем да сме спокойни за движението по този мост", обясни още тя.

Фандъкова се похвали, че вече има над 30 ремонтирани моста през последните години по програмата, която Столична община е започнала. За тази година 18 моста са включени в програмата, като най-големият от тях е „Чавдар". „При всички случаи ще очакваме изпълнителят да работи бързо, осигурили сме му цялата необходима организация и цялостно затваряне на този участък", обясни още Фандъкова.

Фандъкова си пожела изпълнителят на проекта да успее да приключи ремонта по-рано, но заяви, че в никакъв случай не трябва да се прави компромис с качеството. „За мен качеството е на първо място", обяви още тя.

Кметът на София обяви, че временно за този период ще бъдат пренасочени тролейбусните линии 1 и 2 по маршрута на тролей номер 4, няма да има промяна в движението и допълнително ще бъде отворена временна нова спирка.

Фандъкова обясни, че не се предвиждат шумоизолиращи стени, като тези на бул. „Брюксел", тъй като мостът „Чавдар" е в централната градска част.

Средствата за ремонта са отпуснати от бюджета на общината. „Това са парите на софиянци, от данъците на софиянци, да знаят къде отиват - за ремонти на мостове и улици", заяви още градоначалникът.

По думите на Фандъкова се провеждат процедури по голяма част от другите обекти, като най-значими от тях са първите четири елемента от надлез Надежда.

„Вече имаме завършен мост при Филиповци, почти завършваме моста в Банкя, в квартал Иваняне ,където имаше големи проблеми при наводнението", обясни още тя. По думите на Фандъкова в момента се правят и корекции на реката и затова завършването на моста все още се бави.