Над 30 см е снегът по пътищата на Северна България. Няма затворени пътища, с изключение на прохода Троян-Кърнаре, заяви пред Нова телевизия инж. Георги Златев - директор "Поддържане на пътната инфраструктура".

Почистени са столичните булеварди, по които се движи градският транспорт

Почистени са столичните булеварди, по които се движи градският транспорт

Обработват се и общинските пътища и двата пътя за Природен парк "Витоша"

Проходът е затворен от 17 часа в сряда и не се знае кога ще бъде отворен. Като "несериозни" определи Златев мненията за това, че в Северна България на места не е имало почистване на снега. "На място контролираме снегопочистващата техника, има и електронен контрол", увери той.

Половината страна в жълто заради бурен вятър

Половината страна в жълто заради бурен вятър

Той е в сила за областите Благоевград, Бургас, Варна, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол

Интензивен снеговалеж е имало там от 12 до 18 часа - се е натрупало над 20 см сняг. "Това не попречи на нашите машини да изпълняват задълженията си", категоричен бе инж. Златев.

Полски ТИР вися часове наред от "Хемус"

Полски ТИР вися часове наред от "Хемус"

Шофьорът е в болница в добро състояние

За полския тир, който часове наред вися от АМ "Хемус", инж. Златев заяви, че заради преумора шофьорът бил заспал и загубил правоуправление. "Държа да кажа - магистралата е била почистена, обработена", обясни той.

Малко по-късно от АПИ съобщиха, че е ограничено движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета по път ІІІ-197 Гоце Делчев - Доспат - Борино и през прохода "Превала" /път III-866 Смолян - Стойките/, поради обилен снеговалеж.

Ограничено е движението по път I-6 Антон - Кърнаре, поради липса на видимост и силен вятър, допълниха от Пътната агенция.

Превалявания от сняг има в Западна и Северна България - в областите София, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново. На места снежната покривка е до 40 сантиметра, а в Ловешка област на места е до 70 сантиметра.

За всички превозни средства е ограничено движението през най-високия проход у нас - Троянския /път II-35 Троян - Кърнаре/ и на път II-358 Шипково - Рибарица.

Без ограничение за всички видове моторни превозни средства е пътуването по високопланинските проходи "Републиката", "Ришки", "Предела", "Котленски", "Обзорски", "Айтоски", "Рожен" и "Печинско".

През проходите "Шипка" и "Петрохан" и по път ІІІ-842 Юндола - Белово не е позволено преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 т, уточниха от АПИ.

Поради гъста мъгла е ограничено движението през проход "Шипка". Временно се затваря движението на МПС и по път I-5 от с. Хаджидимитрово до началото на проход "Шипка".

Шофьорите да се движат с повишено внимание по обходен маршрут през проход "Република".

Всички автомобили да са задължително с вериги, а всички товарни МПС да се движат без ремаркета и полуремаркета през проход "Рожен"

През "Превала" и път III-197 Гоце Делчев - Доспат - Борино превозните средства трябва да са без ремаркета и полуремаркета.

Въведена е забрана за движение на камиони над 10 т през проходите "Вратник" и "Твърдишки".

Ограничено е движението на автомобили над 3,5 т по път I-6 Антон - Карлово и през "Дюлински" и "Пампорово".

По второкласния път II-37 Батак - Доспат е забранено движението на всички товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета.

Над 900 машини обработват републиканските пътища в районите със снеговалеж.

Шофьорите - отпочинали и подготвени да тръгват на път, съветват от АПИ.