Силен потребителски интерес към сирене, произвеждано от затворници в Смолян, отчитат на територията на община Смолян, съобщава агенция „Фокус".

Според директора на смолянския затвор Христо Солаков лицензът и разрешителното са получени в края на декември. В момента излежаващите присъди в родопския град произвеждат сирене и кисело мляко, което се предлага в 4-5 магазина.

Солаков очаква в близко време да получи национален лиценз за разпространение в търговската мрежа в цялата страна. Предлага се продуктите да носят марката „Истинско сирене - Герзовица", за което трябва да се получи лиценз и патент.

Затворническата мандра ще произвежда основно бяло саламурено сирене. По думите на директора на затвора продукцията им се отличава с много високо качество, защото се прави само от мляко. Затворниците се грижат за 127 овце и 20 дойни крави. Ежедневният добив е 200 литра краве мляко. Предстои също да започне и производството на продукти от овче мляко.