Лишени от свобода вече ще могат да помагат при кризисни ситуации чрез полагане на общественополезен труд, стана ясно на провелото се днес областно съвещание във връзка с готовността за работа при зимни условия.

От бургаския затвор при бедствени ситуации през зимата могат да осигурят две мобилни групи, които денонощно да са на разположение на съответните органи. Те ще бъдат на необходимото място само след писмено искане от областния управител, кмета на Бургас и Гражданска защита. Мобилните групи от затвора могат да действат само на територията на град Бургас.

По време на заседанието стана ясно, че общините не са готови да се справят със зимната обстановка. Републиканската пътна мрежа в Бургаска област е дълга 1161 км и е втората по големина в страната, каза инж. Недьо Плачков от Областното пътно управление.

Той отбеляза, че през тази година са извършени твърде малко ремонти на пътната мрежа, което ще се отрази на поддържането на настилките през зимата. Управлението разполага с 220 машини.
За зимата са необходими 9 700 куб.м. пясък, 1 530 кубика сол и 3 530 тона луга. Констатацията е, че наличните материали са недостатъчни и са разпределени неравномерно. Със заповед на областния управител до 28 октомври трябва да се проверят всички налични машини и материали.

В същото време на 1 септември т.г. е изтекъл договора с почистващата фирма, която е обслужвала трасето Бургас - Созопол - Приморско и в момента по административни причини няма обявена обществена поръчка за нов изпълнител. Според инж. Плачков Областно пътно управление не е юридически лице, не разполага със средства и не може да организира малки обществени поръчки, а това се прави от НАПИ. Представители на ВиК, EVN, БТК докладваха на съвещанието, че техните структури са готови за работа при зимни условия.

Лечебните заведения на територията на областта са пригодени за работа при зимни условия. Линейките вече са със зимни гуми и необходимото оборудване. Готови са и 21 специализирани медицински екипи с график за денонощни дежурства. В болниците има лекарства и консумативи. Аптеките разполагат със запаси за нормална работа в рамките на един месец.

В готовност за работа при зимни условия са и противопожарната служба, Регионална дирекция Гранична полиция, жандармерията, полицията, КАТ, ВМБ Бургас.

Областният управител Любомир Пантелеев разпореди незабавно да бъдат подготвени искания за спешно осигуряване на достатъчно средства за зимното поддържане, както и за провеждането на обществена поръчка за почистване на пътя Бургас - Приморско.

Според него трябва да се изработи общо становище от законодателни и нормативни промени, които да гарантират оперативна и юридическа самостоятелност на Областните пътни управления, които в момента осъществяват чисто административни функции. Уточнен беше окончателно и редът, по който могат да бъдат използвани модулните формирования на военните поделения на територията на Бургаска област.