"Насекомо" спазва всички законови изисквания и работи в унисон с българското и европейското законодателство с всички качества на добър гражданин. Това уверяват от предприятието във връзка с новината отпреди дни, че жителите на Лозен се оплакват заради носеща се неприятна миризма от завода.

В свое право на отговор от българската биотехнологична компания изтъкват, че производство им е 100% без отпадък и е насочено към опазване на природата и съхраняване на нейните ресурси.

Те посочват, че се чувстват обект на злонамерени твърдения и тенденциозни нападки, тъй като се разпространяват неистини по техен адрес.

От компанията уточняват, че твърдението, че Лозен излиза на протест, е невярно. В конкретния описан случай ставало дума за извънредна проверка от РИОСВ, придружена от малобройна група, включваща кмета на Лозен и още няколко души, сред които представители на сдружението "Развитие за Лозен".

Смрад от завода за насекоми тормози село Лозен

Смрад от завода за насекоми тормози село Лозен

Миризмата на мърша се усеща почти всеки ден

Не отговаряло на истината и твърдението за "миризма, която не се търпи". Неговата безпочвеност се доказвала от Заключението от извънредната проверка на екоинспекцията, съгласно което около сградата няма миризма, характерна за производството на "Насекомо".

От предприятието подчертават, че твърдението, че "въздухът е отвратителен", свързано с името на компанията, е недоказуемо, уронва сериозно престижа и подронва огромните инвестиции на "Насекомо" в управлението на биотехнологичния процес.

В опровержение на думите на кмета на село Лозен Георги Младенов от "Насекомо" посочват, че не са получавали нито един сигнал, свързан с Демоцентъра край селото, относно проблема.

Те изтъкват и че Демоцентърът се намира в индустриална зона, където няма жилищни сгради.

„Насекомо“ били жертва на фейк кампания заради завода им за мухи в Лозен

„Насекомо“ били жертва на фейк кампания заради завода им за мухи в Лозен

Хората се опасяват от миризма и промяна в местната биосистема

Биотехнологичната компания посочва, че извънредната проверка от РИОСВ в Демоцентъра на "Насекомо" на 29 август е заключила, че около сградата няма миризми, характерни за производството там. В позицията се твърди, че проверката се е състояла под публичен натиск от членове на сдружението "Развитие на Лозен" и настоящия кмет на селото, месец преди старта на предизборната кампания за местна власт.

От "Насекомо" са категорични, че компанията не е сред проблемите на населението на Лозен.

Те припомнят, че според социологическо проучване на агенция "Тренд" от преди година основните проблеми, посочени от жителите на селото, са липсата на канализация и лоша такава, където я има (24%), чести ВиК аварии и проблемно качество на водата (30%) и нестабилно електроснабдяване (41%). 21% от респондентите пък посочват като проблемно нивото на чистотата и извозването на отпадъците.

Снимка 631975

Източник: "Насекомо"