Реализирането на инвестиционно намерение вероятно ще окаже изключително негативно въздействие върху биоразнообразието в района на бъдещата кариера.

Това са заключенията на становището относно изграждането на кариери за добив на варовици и доломити в концесионна площ "Кереч Търла" разположена в землището на с. Едрево, общ. Николаево, с. Оряховица и с. Братя Кунчеви, общ. Стара Загора, съобщават от "Зелени Балкани". Становището е изготвено от доц. д-р Дилян Георгиев от Биологическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски".

Припомнят се особеностите на мястото. Сърнена Средна гора, макар и с малко по площ защитени територии, е планина с много високо биологично разнообразие. Голяма част от видовете растения, гъби и животни са в процес на интензивно проучване по проект на научен журнал ZooNotes.

Три села в Старозагорско отново се вдигат на бунт заради кариера за варовик

Три села в Старозагорско отново се вдигат на бунт заради кариера за варовик

През август протестиращите блокираха пътя София-Бургас

Припомняме, че вчера жители на 12 населени места блокираха пътя Казанлък - Бургас в знак на протест срещу решение на областния управител на Стара Загора за разрешение за ПУП относно разкриване на мина за подземни богатства в общините Николаево и Стара Загора. Пътят остана затворен за близо 30 минути, а недоволните граждани се заканиха, че ако не бъдат чути, ще предприемат по-драстични мерки.

Протестите срещу кариерата продължават с години, като местни власти и жители алармират за унищожавана природа и очаквани промени в климата и бъдещи проблеми. През 2014 година след протести на жителите от региона проектът за кариера бе временно спрян.

Преди 3 години протестиращи блокираха за кратко Подбалканския път София - Бургас, край град Николаево заради разрешението да бъде изградена кариера за варовик и доломит. Концесията, спечелена от пловдивска фирма, бе за 25 години и предвиждаше създаването на кариера в местността "Кереч Търла". За добива на варовик и доломит се предвиждаше копаене на 60 м, което засяга и изворите, които снабдяват с вода местните населени места. Също така се предвиждаше да бъде изсечена близа 800 дка горска растителност, каза кметът на село Едрево Динко Дедев.

Дузина села в Старозагорско организират протест заради кариера за варовик

Дузина села в Старозагорско организират протест заради кариера за варовик

На 22 август жителите на дузина села планират демонстрация