Протестиращи блокираха за кратко Подбалканския път София - Бургас, край град Николаево, съобщи БНР.

В 11 часа недовослтващите излязоха на пътя и спряха преминаването на автомобили. Причина за протеста е разрешение да бъде изградена кариера за варовик и доломит.

Разрешението за строеж на кариера е издадено от Министерството на енергетиката. Концесията, спечелена от пловдивска фирма, е за 25 години.

Дузина села в Старозагорско организират протест заради кариера за варовик

Дузина села в Старозагорско организират протест заради кариера за варовик

На 22 август жителите на дузина села планират демонстрация

Концесията предвижда създаването на кариера в местността "Кереч Търла", разположена в землището на селата Едрево, Оряховица и Братя Кунчеви.

Протестиращите скандираха "Не на кариерата" и "Искаме чиста вода". Жителите на трите общини смятат, че кариерата ще застраши екологичното равновесие в района.

На протеста присъства областният управител на Стара Загора и представители на общината.

По-късно в село Братя Кунчеви заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, представители на Регионалната екоинспекция и на Басейнова дирекция ще срещнат с протестиращите жители на района.

За добива на варовик и доломит се предвижда копаене на 60 м, което ще засегне и изворите, които снабдяват с вода местните населени места. От изкопните дейности билото на планината ще бъде снето с над 100 м. Проходът Хаин Боаз е по-плитък от 60 м, уточниха местните.

Ще бъде изсечена близа 800 дка горска растителност, каза кметът на село Едрево Динко Дедев.

На 300 м (от бъдещата кариера) са изворите с питейна вода на хората, каза Дедев. Той не разбира как е минала процедурата по оценка на въздействието върху околната среда и водите (ОВОС).

Имат съгласуване с ВиК, каза той и уточни, че за водните извори отговаря басейнова дирекция Пловдив. И сега имаме проблем с водата. Нямаме друга алтернатива за водата. Нямаме помпажна вода, нашата вода е изворна, допълни кметът.

Ако тази кариера бъде изградена, ще има рязка промяна на климата. Земеделските култури ще бъдат засегнати, ще се промени начина на гледане. Това ще се отрази на населението.

Местните жители настояват за мораториум върху разрешителното за дейността на кариерата и за нова оценка на въздействието върху околната среда, в която да бъде отразена и тяхната позиция.

Преди 4 години след протести на жителите от региона проектът за кариера бе временно спрян.

Димко Дедев недоумява как е получено съгласие на писмо от Регионалната дирекция по горите - има отказ на селата, всички хора в селата са против изграждането на кариера.

Великотърновското село Балван скочи срещу добив на варовик

Великотърновското село Балван скочи срещу добив на варовик

Хората са готови да блокират пътя София-Варна

В запитването до МОСВ Ивелина Василева (бивш екоминистър във второто правителство на Бойко Борисов) е подписала, че не се очаква въздействие върху водите, не се очаква влошаване на въздуха и че в района няма други обекти. Това противоречи на истината - в село братя Кунчеви има друга кариера. Това е кариера, това не универсален магазин, коментира Дедев.

Ако се стигне до нейното изграждане, това ще е втората кариера в региона.