Земеделците в Шуменско готвят протест заради предстоящо спиране на водата за напояване, съобщи Българският фермерски съюз (БФС).

В понеделник каналите на "Напоителни системи" ще пресъхнат поради изчерпване на водния лимит за месец юни, отпуснат от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), пише в съобщението на БФС.

Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз, обясни, че същите проблеми се очертават и в други райони на страната.

От БФС ще поискат спешни срещи МОСВ и Министерството на земеделието и храните за решаването на проблемите с напояването.

В Кюстендил отново се налагат ограничения за използването на питейна вода

В Кюстендил отново се налагат ограничения за използването на питейна вода

Предвиждат се глоби до 5 000 лева

Кризата в Шуменско е заложена още в началото на юни, когато МОСВ е одобрило едва 1,5 млн. куб. м вода за поливни нужди от язовир "Тича", според съюза, при подадена заявка за 2,853 млн. куб. м.

От "Напоителни системи" - Шумен са поискали корекция на количествата, но от МОСВ са отказали. Язовирът в момента е пълен на 54,5% и има достатъчно вода за всички нужди. При предишни години са осигурявани поливки за земеделците и при нива на язовира под 30%, обясни Стоянов.

Фермерите са категорични, че ако МОСВ въпреки всичко не разреши ползването на исканите водни количества, то те ще организират протест и няма да позволят физически крановете на "Напоителни системи" да бъдат затворени в понеделник.

От съюза настояват над 3000 малки язовира в страната да бъдат включени в системата за напояване на земеделските производители, които са бивши "текезесарски" водоема, на които трябва да се направи инвентаризация, оценка на състоянието и прилежащата напоителна инфраструктура.

Председателят на БФС смята, че язовирите спешно трябва да бъдат вкарани в системата за напояване в земеделието заради жегите. От съюза призовават да се пристъпи спешно към комплексна оценка и инвентаризация на тези язовири.

Павликени е изправен пред частично бедствено положение заради безводието

Павликени е изправен пред частично бедствено положение заради безводието

Кметът Емануил Манолов е изпратил писмо до служебния премиер и отговорните министри