Жители на 4 блока в столичния квартал "Младост" излязоха на протест с искане да се ускори санирането по Националната програма за енергийна ефективност, информира БГНЕС.

Недоволството на гражданите от блокове 451, 457, 213 и 220А е предизвикано от решението на новоизбрания кмет на района арх. Стефан Стефанов, който според тях решава, че трябва наново да започне конкурсът по избор на фирмите за саниране.

Сред инициаторите на протеста е Валентин Костов, член на УС на Сдружението на собствениците в блок. 451.

Протестиращите подчертават, че не симпатизирали на нито една политическа сила и протестът им не бил политически - за тях е важно администрацията да се води главно от интересите на гражданите и да не ги бави излишно.

Според кмета арх. Стефанов обвиненията спрямо него били спекулация, като най-вероятно гражданите били настройвани манипулативно да протестират. Според него процедурата по обществена поръча за саниране на блоковете по Националната програма за енергийна ефективност е опорочена.

Кметът посочва, че е назначил след встъпването си в длъжност комисия, която да разследва фактите по избори, тъй като е забелязал, че документацията не е подписана от двама души от комисията по избор. В тази комисия кметът не участва, а самата тя е сформирана от предишната администрация, преди изборите. Архитект Стефанов уверява, че ако пусне с подписа си изпълнението на поръчката, би извършил нарушение. Окончателен доклад се очаква около 13 март.

Кметът уверява, че вече е срещнал с представителите на единия блок, но от другите три блока не са дошли. Той е отворен за среща и с другите.

"Категорично няма да се поддам на натиск и няма протест, общински съветник или някой друг, който да ме накара да извърша противозаконни действия и да придвижа напред обществена поръчка за над 7 млн. лева ако за същата не е категорично установено, че е законосъобразна. Считам, че 99% от жителите на "Младост" ще ме подкрепят в това", заявява Стефанов.