Жители на Добрич сигнализират редица институции за системното обгазяване на града в продължение на месец и половина, съобщи БНР.

Първоначалната причина според община Добрич беше пожар в сметището за неопасни отпадъци край село Богдан, който беше потушен след реакция на пожарната и местната власт. Тъй като обгазяваното продължава и до днес, предположенията на гражданите са, че дестилериите палят остатъците си от лавандула, които са стотици тонове.

В област Добрич се отглеждат над 70 000 декара етерични култури, най-голямата част от които заема лавандулата. След обработката им остават стотици тонове растителен остатък, който, според Наредба 2 на МОСВ, се квалифицира като отпадък. В своя сигнал, изпратен до кмета на община Добрич, до областния управител и до Екоинспекцията във Варна, гражданите изказват опасенията си, че вероятно нерегламентираното изгаряне на този растителен отпадък причинява задимяването и тежката миризма през нощта.

Според гражданите причината за обгазяването на Добрич вече не е в пожара в сметището край село Богдан, а от горенето на лавандуловите отпадъци от дестилериите.

Те изразяват и опасенията си, че не е позволено този отпадък да се складира в депото. От община Добрич обориха тези твърдения и заявиха, че има сключен договор между депото в Стожер и община Добрич, а от своя страна общината има договори с дестилериите именно за извозването на отпадъка.

По думите на управителя на най-голямата дестилерия в Добрич Пламен Николов не те, а други дестилерии горят отпадъците си, тъй като при тях цялото количество от растителен отпадък постепенно се извозва до Регионалното депо в Стожер, за което те имат и необходимите документи.

Директорът на Пожарната безопасност в Добрич комисар Дарин Димитров пояснява, че сигналите за нерегламентирано палене на лавандулови остатъци през август са били три - по един в общините Балчик, Генерал Тошево и Добрич.