Читатели на News.bg сигнализираха за воден режим и кална вода в селата в Община Своге. Проблемът с водата в района продължавал от години.

Най-засегнати от безводието били селата Владо Тричков и Томпсън. Селата се намират на по-малко от 20 км от София. Местните жители готвят протест - готови са да блокират движението по пътя София - Своге, ако институциите не започнат да обръщат внимание на проблема им.

Според местните режим на водата имало почти всяко лято. Някои части на селото оставали по 36 часа без вода в летните 40-градусови температури. Селото не се захранвало от язовир.

Местните разчитали на водоподаване от няколко каптажа в района, част от които били частни - направени от местните жители. Тези каптажи не се стопанисвали от ВиК. Но през лятото водата свършвала и в тях - реките и кладенците били с дебит до 50% от обичайното.

Оказва се, че части от селото са били свързани с ВиК. Дружеството носело отговорност за почистването на каптажите и за редовното водоснабдяване. ВиК отговаряли и за смяната на водопроводите. Останалата част от селото обаче използвала частните каптажи. Тези жители не плащали за изразходваната вода. Тази вода не се пречиствала, защото каптажите не се стопанисвали. Заради това били и проблемите с мръсната вода - тя била направо кална.

Според сигнала в една от махалите в селото вече 8 дни нямало вода. Също така режим имало и в село Томпсън - по 8 часа всеки ден. Това продължавало вече от 5 дни.

Относно тези проблеми зам.-кметът на Община Своге инж. Георги Петков заяви за News.bg, че режимът в селата е наложителен. По думите му, заради чистия въздух и близкото разположение до столицата, село Владо Тричков е било пренаселено.

По официални данни към 2015 година в селото живеят 1 319 души. Това обаче не било така - в селото непрекъснато се нанасяли нови хора, които предпочитали провинцията пред града. В летния сезон селото достигало до 3 000 - 3 500 души, посочи Петков.

По думите на Петков проблеми с водата има в цялата община - каптажите в района не могат да смогнат на потреблението на хората. Това се получавало заради големия брой на населението, както и заради това, че хората нямали култура на ползване на водния ресурс. Често се случвало местните да използват малкото вода за поливането на градини и пълненето на басейни.

"От 10 години населението се е разраснало много. Водопроводът е правен да захрани 700 души. Селото е близо до София и непрекъснато се заселват нови жители. За жалост, някои от тях не са и регистрирани. През летния сезон селото достига до 3 500 души. Реките в района пресъхват, а хората нямат култура на ползване на водата. Дойде ли водата, те веднага пускат крана докрай и започват да поливат домати", обясни Петров.

Зам.-кметът на Община Своге не се ангажира със срок, в който проблемът ще бъде решен. Той сподели, че в момента единият от частните каптажи в махала в Владо Тричков се ремонтирал. Общината нямала собствени средства и за това се предприели и други мерки - обмисляло се искане към Министерството на регионалното развитие и благоустройството да се изготви проект за финансиране, чрез който да се изгради връзка към Нови Искър, които е свързан към язовир.

В селото се обмисляло и всички частни каптажи, които не се експлоатират от ВиК, да бъдат актувани като общински. Целта - да започне да се събира такса от хората, които до сега не са плащали за изразходването на водата. Тези средства щели да отидат за поддръжката на каптажите. Броят на каптажите, които не се експлоатират от ВиК бил около 200.

Според Петков ВиК също нямали средства. Той лично бил поставил въпроса, но резултат нямало.

Петков отрече в части от селото водата да е била спирана за 36 часа. Гражданите били оповестени за режима на водата. Водоподаването се изпълнявало по график. Той допълни и че когато местните закъсат, в селото се карали и водоноски, които да облекчат временно нуждите им.

На 11 август, петък, от 19 часа в Владо Тричков ще се проведе среща с институциите на местно ниво. Жителите на селото обаче са песимистично настроени.

"Ако отговорите са неудовлетворителни за хората, най-вероятно ще организираме граждански протест (ако ни позволят от Община Своге) или гражданско неподчинение - примерно ще извием едно хоро на пешеходната пътека, която се намира на главния път, свързващ Своге и София. Протестът или т.нар. "пресичане на пътеката" ще са в пикови часове, което ще нажежи обстановката", заплашват местните в сигнала към News.bg.