Цигани блокирара жп. линията в квартал "Факултета" в столицата в знак на протест срещу спрения им ток, научи News.bg.

На жп релсите те са сложили железни контейнери за боклук, с които блокират движението на влаковете.

На място има и 20-30 протестиращи цигани с малки деца. 

Те очакват на място да пристигнат екипи на ЧЕЗ, които да възстановят електрозахранването. По информация на News.bg днес по-рано те са изпратили и представители в общината, за да водят преговори. 

На място има представители на органите на реда.

От пресцентъра на БДЖ съобщиха за News.bg, че заради блокадата е спрян влакът за Перник. Извикана е полиция. Никой от композицията не смее да слезе от влака и изчакват пристигането на органите на реда.

От Столична община потвърдиха, че движението на автобусите по линия 56 в участъка от бул. "Вардар" в посока квартал "Суходол" е блокирано.

Автобусите по 56 линия, свързваща "Западен парк" с Мало Бучино временно се движеха по променен маршрут като минаваха през Овча Купел 2.

Към 17.50 часа от Столична община съобщиха, че движението по линия 56 е възстановено.

Малко след 18.00 часа блокадата на жп линията приключи. Електрозахранването е възстановено. За да бъде предотвратена ескалация на напрежението заради спрения ток, бяха изпратени 10-12 полицейски екипи, както и представители на жандармерията. Бунтът продължи около час. В него участваха около 30 - 40 цигани. Някои от тях носеха на ръце и невръстните си деца.