Жителите на село Куртово Конаре излязоха на протест пред Министерството на енергетиката срещу неизряден концесионер.

Протестиращите разказаха за news.bg, че за находище "Куртово Конаре" има дадена концесия за добив на мраморизиран варовик на фирмата "Персенк Инвест" ООД. Бащата на концесионера обаче има втора фирма - "Инвестор" ЕООД, която въпреки че няма концесия, също продава от добивания материал. Като доказателство за незаконната дейност те посочват, че за миналата година предприятието е доставило на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" варовик от находището за 8 185 840 лв.

Краде се от националното богатство за сметка на здравето на хората, негодуват протестиращите. Според тях случаят в Куртово Конаре е поредният пример за това как институциите не просто нехаят за проблемите в България, но и ги подпомагат. Вместо да прекрати незаконната дейност и концесията, Министерството на енергетиката, което от една страна е регулатор на добивната дейност, а от друга - купувач на незаконния добив чрез държавната ТЕЦ, си затваря очите, упрекват местните и допълват, че самите те, плащайки данъците си, по неволя ощетяват природните богатства на страната.

ДБ пуска сигнал в прокуратурата за схеми в кариерата край Куртово Конаре

ДБ пуска сигнал в прокуратурата за схеми в кариерата край Куртово Конаре

Замесени са и лица от управляващото мнозинство

Председателят на Инициативния комитет Стоян Кънев пресметна, че добивът надвишава поне 10 пъти лимита по договор, но за разликата не се заплаща концесионна такса.

По думи на Кънев от 5 000 души населението на селото се е свило на 2 000.

Търпим репресии от страна на концесионера, селото си отива, заяви той.

Кънев бе категоричен, че няма нито една надеждна институция, която да разреши проблема, а хората са били лъгани много пъти. Това е геноцид, отсече той.

Протестиращите информират, че вече са внесли сигнал до Главната прокуратура и до Европейската комисия по случая. Те се надяват, че Министерството на енергетиката ще прекрати концесията и грабежа на двете фирми.

В Куртово Конаре скочиха срещу кариера за мрамор

В Куртово Конаре скочиха срещу кариера за мрамор

Според хората кариерата е незаконна