Демократична България изнесени данни за класическа корупционна схема с кариера в Куртово Конаре, ощетяваща българските данъкоплатци. Това стана ясно на брифинг на партията.

От ДБ разполагат с документи, според които са замесени хора от бившите силови структури, но и знакови лица от управляващото мнозинство. Те са категорични, че ще сезират прокуратурата и да бъде потърсена отговорност от министерство на енергетиката в лицето на министъра Теменужка Петкова.

По думите на Борислав Сандов от ПП Зелените, местните са имали протести, но без резултат.

Става дума за стара кариера за мрамор и варовик, предоставена като ново търговско откритие, която продава на ТЕЦ "Марица Изток 2" количества от тези материали в пъти над позволеното, което означава повече камиони, които минават по пътищата.

С протест Куртово Конаре предупреди да не отварят отново кариерата
Обновена

С протест Куртово Конаре предупреди да не отварят отново кариерата

Мраморната кариера засипва с бял прах

Според Демократична България това е схема, чрез която е сключен договор между две фирми, които за десетки милиони изнасят тези материали. Въвлечени са и европейски средства, както и ключови лица от властта.

Те твърдят, че фирма "Инвестор" също продава част от тези материали, без да притежава концесия. 

"Хора ,които са се докопали до подземните богатства на страната, са го направили незаконно и няма контрол от страна на държавните институции", подчерта председателят на Демократична България Атанас Атанасов. По думите му, в случая става въпрос за политически чадър.

"Свидетели сме на безразличие от страна на всички институции, до които сме се допитали", заяви и Стоян Кънев от Местния инициативен комитет в Куртово Конаре.

Енергийният министър спря кариерата край Куртово Конаре

Енергийният министър спря кариерата край Куртово Конаре

Граждани протестират срещу замърсяването

Кънев допълни, че се унищожават земеделието и пътищата заради кражби. Той сподели още, че често е бил обект на заплахи заради организираните подписки и протести срещу предполагаемите корупционни схеми.

Резултат от обещанията, че проблемът ще бъде разрешен, на практика няма, заяви той. "И досега минават по 300 камиона на ден и работят през нощта", изтъкна Кънев.

По думите му преди месец е пуснат сигнал от инициативния комитет срещу кариерната трошачка и строеж, който е в нарушение на общия работен проект.

Строежът обаче е завършен, трошачката е въведена в експлоатация и досега няма реакция на подадения иск.

В Куртово Конаре скочиха срещу кариера за мрамор

В Куртово Конаре скочиха срещу кариера за мрамор

Според хората кариерата е незаконна

Васил Къдринов от Български център за зелена икономика припомни изказването на вицепремиера Валери Симеонов, който постави въпроса за търга в ТЕЦ "Марица Изток 2".

Според него са сключени два договора с топлоелектрическата централа, където е посочено, че има концесия, въпреки че такава не е предоставяна.

В първия договор едната фирма е получила концесия, но втората фирма не разполага с такава. Договорите са за милион и двеста хиляди тона варовик. Към момента тези договори са публикувани на сайта на ТЕЦ "Марица изток 2" и ЕС заедно с отчети по тримесечия.

"Фирма "Инвестор" на Георги Георгиев е получила над 3,6 млн. лева за подземно богатство, което не е нейна собственост", убеден е Къдринов.

Според Атанасов това е поредният случай, в който се вижда двуличието на Валери Симеонов.

Къдринов допълни, че става дума за кражба, а в петиция до ЕП фактите са описани. Той обяви още, че ще внесат сигнал до прокуратурата за престъпление в големи размери.