Жителите от столичния квартал "Обеля" излизат на протест срещу застрояването на междублокови пространства.

Протестиращите са възмутени от отношението на районната община и кмета на район "Връбница" Младен Младенов към проблема.

Не ни беше дадено обяснение, когато попитахме какво възнамеряват да изградят в градинката в междублоковото пространство на бл. 244, бл. 245 и бл. 247 в ж.к. "Обеля-2", не ни бяха представени никакви документи, негодуват хората.

По тази причина от 8 юли жителите на квартала протестират с искане застрояването да бъде прекратено.

Собственикът на терена пред блок 73 в "Младост 1" протестира заедно с гражданите

Собственикът на терена пред блок 73 в "Младост 1" протестира заедно с гражданите

Имотът им никога не е бил отреден за озеленяване, твърди управителят на фирмата

Те настояват да започне процедура по приемане на изменения на общия устройствен план (ОУП) и подробните устройствени планове (ПУП) на София и в частност на кв. "Обеля", ж.к. "Обеля-1" и ж.к. "Обеля-2". Освен това искат да бъде наложен мораториум за издаване на разрешения за строеж и монтаж на временни съоръжения, както и ограждане на терените в междублоковите пространства до приемането на нов подробен устройствен план.

Сред исканията на протестиращите е и започването на процедура за промяна на застроителните планове на жилищните комплекси, която да гарантира придобиването на статут "за озеленяване" от терените в междублоковите пространства, както и да се забрани продажбата и замяната на имоти, собственост на Столична община.

Хората настояват да се извърши проверка на всички сделки, свързани с придобиването на имоти на територията на междублоковите пространства, детските площадки, площадките за игри и спорт и зелените площи. Те предлагат и районните общини да обезщетяват собствениците, чиито имоти се намират на територията на междублоковите пространства.

Протестиращите посочват, че с предложенията си целят да се предотврати застрояването на съществуващите зелени площи и да се осигурят достатъчно места за отдих на жителите.

Организаторите съобщават, че протестите ще се провеждат всеки ден до 25 юли. В случай че исканията им не бъдат изпълнени, те имат готовност да подновят протестните действия.

Протест в "Младост" срещу строеж на 12-етажен хотел

Протест в "Младост" срещу строеж на 12-етажен хотел

Чистотата и правото на нормален живот ще се нарушат