Жителите на пет села в Искърското дефиле протестираха срещу рязкото поскъпване на цената на водоподаването, съобщи bTV.

Хората от Зверино, Елисейна, Злидол, Оселна и Игнатица протестират срещу увеличените си сметки за вода. Тя идва от планината по гравитачен път и минава през тръби, които самите жители с доброволен труд са полагали преди години. Въпреки собствените инвестиции, от 1,30 лв. на кубик, цената на водата ще се увеличи на повече от 2 лева - твърде висока за този край цена.

Водните дружества твърдят, че са задължени от държавата да изравнят цените навсякъде - без значение дали се използват помпи, или не. Освен това трябва да покриват направени инвестиции.

Преди 10 г. имало обещания за смяна на стария водопровод, разказаха жителите на петте села. До момента това никъде не се е случило изцяло. Чуха се даже обвинения, че шефът на ВиК-Враца е направил значителни подобрения само в Оселна, където имал вила.

По информация на живущи има и съдебни дела, защото отчитането на водомерите се бави. По този начин на хората се налага да плащат по 5-600 лв. накуп.

Кметовете на селата, които са от различни партии, подкрепят протеста на съселяните си и настояват за по-приемливи цени и по-голяма ангажираност на дружеството.

"Тези искания не са политически", подчерта кметът на Зверино Цанко Цонев. Ако не бъдат чути исканията на хората, вложили тръбите за водопровода си преди години, те ще блокират пътя през Искърското дефиле.