Жителите на великотърновски градчета излязоха на протест заради планирано затваряне на районните полицейски управления в градовете Стражица и Полски Тръмбеш, съобщи БГНЕС. Местните на засегнатите населени места блокираха ключови пътни артерии.

News.bg припомня, че още преди два дни, недоволните граждани се заканиха да излязат на протест и да заявят своите искания.

Хората настояват да се запазят районите управления, защото ако бъдат премахнати, те ще се чувстват незащитени в местата по които живеят.

А идеята на МВР е те да бъдат превърнати единствено в полицейски участъци, което ще намали значително броя на служителите на реда на терен.

Още на 2 юни, бяха направени промени в МВР, а именно превръщането на районните на МВР в Стражица и Полски Тръмбеш в участъци.

В тази връзка, протестиращите днес изразиха своето недоволство. Част от тях, споделиха, че не намират логика в направената реформа на МВР, тъй като не разбират защо градове, с по-малко население имат и могат да си запазят своите РПУ-та, а те не могат.

Поради това, те са входирали жалба до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и чрез МВР до Върховния административен съд. Местните смятат заповедта на Рашков за незаконна.

Същевременно докато жителите на Стражица и Полски Тръмбеш негодуват заради заповедта на министър Рашков, ВМРО заявиха, че обещават да сезират ЕК за закриването на полицейски управления в България. Милен Михов, член на Изпълнителния комитет на ВМРО каза, че е имал среща с полицаите от СФСМВР, които също са изразили несъгласие с направената реформа. Михов, като част от ръководството на ВМРО, пое ангажимент да бъдат уведомени съответните органи в ЕК чрез българските представители на Организацията в ЕП Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, които също са имали среща със синдикатите в МВР на 13 юни.

Михов напомни, че проблемът съвсем не е само на територията на Велико Търново. В процедура по закриване са 16 полицейски управления, от които 12 са в Северна България.